Ingezonden persbericht


Amsterdam, februari 2004.

Persbericht

Opsporingsprogramma Ter Plaatse viert 100e uitzending.

Op woensdag 18 februari 2004 zendt RTV-NH de 100e Ter Plaatse uit. De eerste uitzending van het opsporingsprogramma was in oktober 2000. Dankzij kijkers zijn vele misdrijven opgelost.

Onlangs nog werd een 26-jarige man opgepakt die verdacht wordt van seksueel misbruik van een 11-jarig meisje in Amsterdam Osdorp. De man was in de tram geregistreerd door een beveiligingscamera. Deze beelden werden vertoond in Ter Plaatse en hierop kwamen 30 tips binnen. De man werd diezelfde week nog opgepakt. Eerder dit jaar werd een verkrachting in het centrum van Amsterdam opgelost dankzij een kijkerstip.

Ook bij het oplossen van overvallen, moord- en mishandelingszaken heeft Ter Plaatse een beslissende rol gespeeld. Naast deze zware delicten is er in het programma ook veel aandacht voor kleine criminaliteit. In het programma worden bijvoorbeeld vaak foto's vertoond van zogenaamde pinfraudeurs: mensen die met pasjes van anderen pinnen.

Hoe klein of groot het misdrijf ook is, alle zaken in Ter Plaatse hebben één ding gemeen: de politie heeft assistentie van kijkers nodig om ze op te lossen. Voor de politie is Ter Plaatse een succesvol middel om het publiek te bereiken. Hoofdcommissaris Jelle Kuiper verwoordde het, nadat een zaak was opgelost door de tip van een Ter Plaatse-kijker, als volgt: "Nu blijkt maar weer eens dat wij het als politie niet alleen kunnen, en dat we de hulp van het publiek nodig hebben. Juist daarom zijn programma's als Ter Plaatse belangrijk".

Nieuwe troef bij het opsporen van verdachten is de website van Ter Plaatse (www.ter-plaatse.nl) Alle onderwerpen uit het programma en bijbehorende foto's worden op de website getoond. In de rubriek 'Ter Plaatse Most Wanted' staan beelden van verdachten die naar aanleiding van uitzending nog niet opgepakt zijn. Door tips die via de website binnenkwamen, zijn inmiddels drie zaken opgelost.

De politiekorpsen die meewerken aan Ter Plaatse zijn: Amsterdam-Amstelland, Gooi en Vechtstreek, Kennemerland, Noord Holland-Noord, en Zaanstreek Waterland.
---