BNN

BNN onderzoek: 11% van jongeren heeft wapen

Op woensdag 18 februari van 20.40 uur tot 22.20 uur zendt BNN de thema-avond 'Hoezo Respect?' uit. Presentator Jeroen Pauw praat met een speciaal samengestelde klas met leerlingen, leraren, politici en politie over jongeren en geweld. In dat kader heeft BNN onderzoeksbureau Qrius de opdracht gegeven om onder 800 jongeren tussen 15 en 25 jaar een onderzoek te houden. Dit onderzoek brengt een aantal opvallende uitspraken.

Van de ondervraagde jongeren geeft 89% aan geen wapen te hebben. Dit betekent dat 11% wel een wapen bezit. 86% Is het eens met de stelling 'het wordt steeds minder veilig in Nederland'. Van de laag opgeleide jongeren is een groter deel het met deze stelling eens; 89% tegenover 82%. Ook opvallend is de uitslag dat 34% van de jongeren respect heeft voor de politie. Jongeren die in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wonen, geven minder vaak aan respect voor de politie te hebben dan jongeren die niet in deze steden wonen, namelijk 36% tegenover 22%.

Jeroen Pauw brengt in de uitzending meer opvallende uitspraken en ook op internet, www.bnn.nl is de uitslag van het onderzoek te vinden. Daarnaast komen verschillende docenten en leerlingen van de Glen Mills School aan het woord en praat Jeroen onder meer met de Jeugdpolitie Utrecht en de rector van het Echnaton College in Almere. Verder onder andere een speciale aflevering van de drama-serie Cut, reportages van BNN-presentatoren Katja en Eddy Zoëy, poetryslams van Quirien van Halen, een optreden van Intwine en een rapbattle.

Ook op radio en op internet besteedt BNN aandacht aan dit thema. Vanavond, dinsdagavond 17 februari , van 21.00 uur tot 22.00 uur staat de hele uitzending van BNN United in het teken van dit onderwerp en op www.bnn.nl kunnen mensen onder andere hun verhalen kwijt op een speciaal forum.