Museum Joure

Duo expositie Irma en Anton Oud in Pand 99

Vanaf 18 februari t/m 18 april 2004 zijn in tentoonstellingsruimte It Binnenplak, gelegen aan de Midstraat,(beter bekend als Pand 99) de schilderijen van vader en dochter Oud, afkomstig uit Joure te zien. Het is voor het eerst dat beide hun schilderijen in één expositie tonen. De stijlen zijn verschillend, maar er is vast te stellen dat beiden over zeer veel talent beschikken.

Al zo lang ze zich kan herinneren tekent Irma Oud. Nu nóg heeft ze de invloed die simpelweg witte vlakken als kind op haar uitoefenden helder voor de geest: alle smetteloze stukjes karton, papier of zelfs een hele rol inpakvloei, die je soms aantrof bij de kassa van een cadeauwinkel, waren onweerstaanbaar en leken haar voortdurend te willen uitnodigen tot gebruik. Het mooiste cadeau dat ze dan ook kon krijgen, ondanks alle andere interesses die jonge meisjes zoal bezighouden, was een groot formaat tekenblok met vele vellen hagelwit papier van zware kwaliteit. Een droomwens die gelukkig vaak uitkwam. Irma's eerste echte tekeningen ontstaan op haar tweede en het blijkt een passie voor het leven. In de laatste klassen van het gymnasium maakt ze kennis met het begrip kunstacademie en vanaf dat moment is haar studie keuze bepaald. Van 1984 tot 1988 studeert ze illustratie aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten Constantijn Huygens te Kampen. Ze vervolgt haar studie in 1992 aan de Kunstacademie Minerva te Groningen, alwaar ze in 1994 haar diploma haalt. Ze studeert af met expressionistisch, deels abstract, deels figuratief werk in acryl en een expositie in het voorjaar 1995 in galerie Pictura te Groningen volgt. Hoewel dit vrije werk nog steeds haar bekoring heeft, zoekt ze in haar kunstenaarschap naar meer communicatie met het publiek. Ze besluit zich te richten op haar omgeving, de stad Groningen. Zo ontstaan de vele stadsgezichten en portretten, waarvan deze expositie een selectie vormt.

Anton Oud, nog familie van de Fries-Belgische en van Ameland afkomstige schilder Tames Oude heeft enkele passies in zijn leven; schilderen en schrijven. Wat zijn kunstzinnige uitingen betreft, is het dus bepaald geen toeval dat ook hierbij Ameland centraal staat. Zo heeft hij in de afgelopen jaren een groot aantal Amelander landschappen geproduceerd en in menige woonkamer op Ameland of daarbuiten Duo expositie Irma en Anton Oud in Pand 99 hangt wel iets van hem. Galerie De Oude School in Nes toont in een permanente expositie zijn werken. Oud zelf vindt dat hij nog lang niet klaar is met de artistieke interpretaties van zijn geliefde eiland. "Je kunt zóveel weergeven, op zóveel verschillende manieren dat de prikkel om dit te doen niet gauw zal verdwijnen", aldus Oud. In deze expositie moge zijn gevoelens voor het eiland uit een tweetal werken blijken. Om zich te bekwamen in de technische kanten van het schilderen, heeft hij in het verleden les gehad van enkele kunstenaars waaronder Han Wertz uit Parrega. Hoewel hij een gedegen opleiding node heeft moeten missen beschouwt Oud het niet aflatend bezig zijn met, en nieuwsgierig blijven naar nieuwe mogelijkheden om zich creatief uit te drukken als minstens zo belangrijk.