Vlaams Parlement

17 feb 2004

Morgen leerkrachtendag in Vlaams Parlement : "Wat met en over de verkiezingen in de klas ?"

Op 13 juni aanstaande worden Vlaamse en Europese verkiezingen georganiseerd. Vele leerkrachten vragen zich wellicht af op welke manier zij dit kunnen aankaarten in de klas met hun leerlingen. Om op deze vragen een antwoord te bieden organiseert "De Kracht van je Stem" morgen woensdag 18 februari in het Vlaams Parlement een Leerkrachtendag. "De Kracht van je Stem" is een initiatief voor democratische opvoeding, dat werd gestart door de Vlaamse Onderwijsraad en in 2003 werd overgenomen door het Vlaams Parlement.

De bedoeling van deze leerkrachtendag is educatief materiaal aan te bieden voor leerkrachten en leerlingen om op school te werken rond democratie en hen te helpen bij het verwezenlijken van de eindtermen "wereldoriƫntatie" in het basisonderwijs en "opvoeden tot burgerzin" in het secundair onderwijs. Het materiaal kan ook gebruikt worden in de volwassenenvorming en basiseducatie.

Op de leerkrachtendag van morgen zal dit educatief materiaal spelenderwijs worden voorgesteld in zes workshops met telkens onderwerpen die met verkiezingen en democratie te maken hebben. Voorzitter van het Vlaams Parlement Norbert De Batselier zal deze ontmoetingsdag afronden met een toespraak.

De belangstelling voor deze leerkrachtendag was zeer groot. Niet minder dan 180 leerkrachten schreven in voor deze vorming. De vraag was groter dan het aanbod, want 60 leerkrachten konden er niet meer bij omdat de workshops reeds volgeboekt waren.

Maar er is ook een verkiezingsbrochure klaar voor leerlingen vanaf de 3de graad ASO, die volgende week op de website wordt geplaatst. Een andere brochure in eenvoudige taal is bestemd voor leerlingen vanaf de derde graad basisonderwijs, maar ook voor jongeren en volwassenen met een beperkte taalontwikkeling. Deze brochure zal klaar zijn midden maart.

De pers is vriendelijk uitgenodigd deze leerkrachtendag van "De Kracht van je Stem" in het Vlaams parlement te komen volgen. De eerste workshop begint om 10 uur en de dag wordt afgesloten om 16 uur.

Meer info : website www.dekrachtvanjestem.be of dekrachtvanjestem@vlaamsparlement.be.
Verantwoordelijke : Kris Van den Bremt 02 552 40 31