Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave woensdag 18 februari 2004

* AANPAK VALSE AANGIFTEN STRAATROOF
ROTTERDAM - De recherche van het district Rotterdam-Centrum gaat harder optreden tegen het doen van valse aangiften van straatroof. Onlangs werd tegen een 25-jarige Rotterdammer proces-verbaal opgemaakt, nadat hij valse aangifte had gedaan van een straatroof. De man verklaarde bij zijn aangifte dat hij begin februari onder bedreiging van een mes was beroofd van zijn mobiele telefoon op de Leeuwenstraat. Een onderzoek werd ingesteld, waarna bleek dat de man het verhaal had verzonnen.
Al eerder was gebleken dat personen valse aangifte doen van een beroving onder bedreiging van hun mobiele telefoon, omdat op die manier verzekeringsgelden kunnen worden geïnd. Mensen, die valse aangifte doen van een straatroof, krijgen allereerst een proces-verbaal voor het doen van valse aangifte en, als verzekeringsgelden zijn geïncasseerd, eveneens voor oplichting. Ook worden de kosten op de aangever verhaald die tijdens het onderzoek door de politie en het Openbaar Ministerie worden gemaakt. Dit kan in totaal al snel in de duizenden euro's lopen.


* MAN EN VROUW IN WONING AANGEHOUDEN NA AANTREFFEN VUURWAPENS

ROTTERDAM - Dinsdagmorgen om half twaalf werd door politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster op grond van de Wet Wapens en Munitie een onderzoek ingesteld in een woning in de Westerbeekstraat. In de woning werden twee pistolen met bijbehorende munitie, een nepvuurwapen, diverse patroonhouders en tientallen patronen aangetroffen en in beslag genomen. Dat laatste gebeurde ook met een geldbedrag van enkele duizenden euro's. De bewoners, een 38-jarige man en een 43-jarige vrouw, werden aangehouden. De vrouw raakte licht aan haar voeten gewond, toen zij tijdens de politie-inval uit het raam op de eerste etage sprong. Beiden werden voor nader onderzoek en verhoor in verzekering gesteld.


* WIJKPOLITIE SCHAKELT SLACHTOFFERHULP IN NA MISHANDELING

ONDERWIJZER DOOR OUDER VAN LEERLING
ROTTERDAM - Personeel van de Wijkpolitie Bospolder-Tussendijken (district Rotterdam-West) schakelde dinsdagmorgen medewerkers van Slachtofferhulp in na een mishandeling van een onderwijzer door een vader van een leerling op een basisschool. Van deze mishandeling waren zeer veel jeugdige leerlingen getuige. Samen met de politiemensen werd de jeugdige leerlingen de gelegenheid geboden om zelf hun verhaal over het voorval te vertellen. Aanleiding tot de mishandeling van een onderwijzer was het feit dat een leerlinge afgelopen vrijdag eerst buiten en later binnen de school een ander meisje schopte en sloeg. De betrokken leerkracht stak daarop zijn been uit om de schop van het meisje te blokkeren.
Dinsdagmorgen kwam de 40-jarige vader van het meisje op school verhaal halen, omdat zijn dochter hem had verteld dat de onderwijzer haar had geschopt. De leerkracht kreeg een paar klappen, viel en liep verwondingen aan gezicht, armen en benen op. Van het voorval waren veel leerlingen getuige. Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield 40-jarige man aan. Na opgemaakt proces-verbaal wegens mishandeling werd hij in de loop van de middag weer op vrije voeten gesteld.


* HENNEPKWEKERIJEN ONTMANTELD
SCHIEDAM/STELLENDAM/ROTTERDAM - Politiepersoneel ontmantelde dinsdag in de regio Rotterdam-Rijnmond vijf hennepkwekerijen in Schiedam, Stellendam en Rotterdam.
In een loods aan de Jan van Riebeeckweg in Schiedam werden dinsdagmiddag op grond van de Opiumwet zo'n zevenduizend planten aangetroffen en samen met de voor de groei benodigde apparatuur in beslag genomen. Personeel van het elektriciteitsbedrijf sloot de stroomvoorziening af.
In een woning aan het Vriendschapsplein, eveneens in Schiedam, werden bijna tweehonderd hennepplanten in beslag genomen. Ook hier werd de stroom afgesloten.
Na een melding over een open deur van een loods aan de Nijverheidsweg in Stellendam werd daar dinsdagmorgen vroeg door politiepersoneel van het district De Eilanden een onderzoek ingesteld. In de loods werden bijna zestienhonderd hennnepplanten en de groei-apparatuur aangetroffen en in beslag genomen. Naar aanleiding van een melding over wateroverlast werd dinsdagmorgen een onderzoek ingesteld in een woning in de Nootdorpstraat (Rotterdam). De lekkage werd veroorzaakt door een hennepkwekerij. Zo'n 120 planten en de groei-attributen werden vervolgens in beslag genomen. De 46-jarige bewoner kreeg een proces-verbaal.
Na klachten over stankoverlast werd dinsdagmorgen door politiepersoneel van het district Rotterdam-West een onderzoek in een woning in de Rosenveldtstraat ingesteld. Twee kamers, de keuken en de doucheruimte stonden vol met enkele honderden hennepplanten.
Alle hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur werden dinsdag vernietigd bij de Afvalverwerking Rijnmond.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie hield dinsdag radarsnelheidscontroles op de Westzeedijk, 's-Gravendijkwal, Laan op Zuid, Westblaak en Schiekade. Tussen kwart voor zeven en kwart voor acht werd gecontroleerd op de Westzeedijk, waar 13 van de 634 passerende weggebruikers de 50 km-limiet overschreden. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 km/uur.
Op de 's-Gravendijkwal, waar tussen zeven en acht uur werd gecontroleerd, hielden 34 van de 690 passerende zich niet aan de '50'. Hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 82 km/uur. Tussen kwart over één en kwart voor drie stond de snelheidsradar op de Laan op Zuid. Hier namen 16 van de 880 passerende automobilisten het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten overtreding: 73 km/uur.
Op de Westblaak werd tussen kwart over zes en kwart over acht 's avonds gecontroleerd. Van de 878 voorbij de radarwagen rijdende automobilisten kunnen er binnenkort 28 een acceptgirokaart in hun brievenbus aantreffen. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 71 km/uur in plaats van '50'.
Tussen kwart over zeven en kwart voor negen flitste de snelheidsradar op de Schiekade 46 van de 466 passerende weggebruikers. Hoogste score bedroeg 83 km/uur, terwijl daar '50' is toegestaan.