Centraal Bureau Levensmiddelen


Persberichten

CBL stuurt brief aan Vaste Kamercommissie VWS

Aan de Voorzitter van de Vaste Kamercommissie van VWS De heer F.H.G. de Grave
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Leidschendam, 18 februari 2004

betreft: Nieuwe Geneesmiddelenwet (29 359)

Zeer geachte heer De Grave,

Graag maakt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van de supermarkten in Nederland, van de gelegenheid gebruik te reageren op het wetsvoorstel vaststelling van een nieuwe Geneesmiddelenwet (29 359).

De nieuwe Geneesmiddelenwet en daarin opgenomen de vrije verkoop van zelfzorggeneesmiddelen zijn voor het CBL dringend noodzakelijk. Over de vrije verkoop van zelfzorggeneesmiddelen wordt nu al vele jaren gesproken en deze wacht in wezen alleen nog op een deugdelijke wettelijke regeling. Uit onderzoek blijkt dat 73% van de Nederlanders graag hun zelfzorggeneesmiddelen bij de supermarkt willen kopen.

Ruimere verkoopmogelijkheden voor zelfzorggeneesmiddelen passen in een maatschappijbeeld van een kritische consument. Een consument die zelf de keuze en afweging kan maken hoe en waar hij zijn zelfzorggeneesmiddel koopt, en welk advies hij daarbij nodig heeft. De oplossing van vrije verkoop van zelfzorggeneesmiddelen komt bovendien tegemoet aan de aankoopperceptie waarmee de consument de winkel binnenkomt (snelheid, gemak, 'hij weet wat hij wil hebben en wil het betreffende zelfzorggeneesmiddel snel en eenvoudig kunnen kopen). Die aankoopperceptie staat nu nog haaks op het huidige beleid.

Als zelfzorggeneesmiddelen zonder de verplichte aanwezigheid van een drogist of assistent-drogist verkocht kunnen worden, betekent dit een aanzienlijke lastenverlichting van het bedrijfsleven en dus lagere prijzen voor de gebruiker.

Op verzoek van het CBL heeft de Erasmus Universiteit onderzoek gedaan naar de mening van de consument over de nieuwe Geneesmiddelenwet (zie bijgaand). Uit dit onderzoek blijkt dat het bij de aankoop van eenvoudige medicijnen zonder recept slechts sporadisch voorkomt dat consumenten advies vragen aan een drogist of assistent drogist. Maar liefst 91% van de ondervraagde consumenten geeft aan dat zelden of nooit te doen. Slechts 2% van de ondervraagde consumenten vraagt altijd advies.
Voor informatie over de werking van een bepaald product leest de consument in 94% van de gevallen de verpakking en/of de bijsluiter.

De vrije verkoop van zelfzorggeneesmiddelen draagt bij aan het stellen van minder en beter handhaafbare regels door de overheid en meer marktwerking. Bovendien loopt Nederland door het voorgestelde wetsvoorstel meer met Europa in de pas. In landen buiten Nederland wordt de rol van de kritische consument al jaren erkend: in landen als Duitsland, Ierland, Engeland en Amerika worden zelfzorggeneesmiddelen vrij verkocht.

Ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelde al in 2000 dat de meerwaarde van een deskundige advisering (apotheker of drogist) bij de aflevering van het huidige zelfzorgpakket voor het merendeel van de consumenten beperkt is.

Het CBL vertrouwt erop dat de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen snel gerealiseerd wordt om daarmee tegemoet te komen aan de wensen van de consument.

We zijn gaarne bereid onze brief mondeling voor u toe te lichten.

Met de meeste hoogachting,

K.L. van den Doel
Voorzitter