Vlaams Parlement

18 feb 2004

Commissie Algemeen Beleid keurt regeling Paardenwedrennen goed

De commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting heeft vandaag dinsdag 17 februari 2004 het voorstel van decreet van de heren André Denys, Marc van den Abeelen, Gerald Kindermans, Chris Vandenbroeke en Francis Vermeiren over de paardenwedrennen goedgekeurd.

Met het voorstel wil men de sector herstructureren. Zowel het verloop van de rennen als de weddenschappen worden beter gestructureerd en gecontroleerd. Er wordt een Vlaamse Federatie voor Paardenwedrennen opgericht, die de vergunningen voor de opening van een paardenrenbaan en voor het organiseren van paardenwedrennen uitreikt en controleert. De federatie brengt advies uit aan de federale minister van Financiën over de aanvragen tot voorafgaande machtiging voor het aannemen van weddenschappen.

Het wedden op paarden wordt aantrekkelijker gemaakt door een nieuw takssysteem. Dat systeem treedt pas in voege als de sector een beheersovereenkomst met de overheid afsluit. In die overeenkomst zal de reorganisatie geconcretiseerd worden.

Het voorstel is al twee maal besproken in de plenaire vergadering, maar telkens terug verwezen naar de commissie. Nu is een geamendeerde voorstel dus goedgekeurd in de commissie en kan de plenaire vergadering zich erover uitspreken.