AutoRai

18-2-2004

Miljoenste koda Octavia rolt van de band

koda vierde dinsdag 17 februari, een historische productiemijlpaal. Om 11.00 uur s ochtends rolde in Mladá Boleslav de miljoenste koda Octavia van de band: een prestatie van formaat die het succes onderstreept van dit acht jaar geleden geïntroduceerde model en van het Tsjechische merk.

De nieuwste generatie Octavia debuteert volgende maand op de autotentoonstelling van Genève.

De jubileumauto is een koda Octavia hatchback in Ambiente uitvoering met 66 kW 1.9 TDI turbodieselmotor. De met onder meer Climatronic airconditioning, zonnedak, ABS en 16-inch lichtmetalen velgen uitgeruste auto is bestemd voor een Hongaarse koper.

Vanaf de introductie van de eerste Octavia-generatie, die debuteerde tijdens de autotentoonstelling van Parijs in 1996, werden er wereldwijd 646.668 hatchbacks verkocht en 353.332 Combis. Van het indrukwekkende totaal kozen 44.032 kopers voor een 4x4-uitvoering, 14.069 voor de luxe uitvoering Laurin & Klement en 13.286 voor de sportieve Octavia RS. Met zijn prima prestaties, een juiste combinatie van; waar voor je geld en functionaliteit, spreekt de brede Octavia-range een gevarieerde groep kopers aan. Ook in Nederland is de Octavia een succesverhaal. In totaal werden er in ons land vanaf 1997 tot nu toe ruim 12.500 exemplaren verkocht. Vorig jaar vonden 2.129 Octavias een Nederlandse eigenaar, in het topjaar 2001 waren dat er
2.646.

De prijzenkast van de Octavia getuigt van zijn internationale succes: zo is hij vorig jaar uitgeroepen tot Best Family Car in de J.D. Power Customer Satisfaction Index en werd hij zevende in het algemeen klassement van hetzelfde onderzoek. In Nederland werd koda derde in het grootschalige consumentenonderzoek van het gerenommeerde tijdschrift Autoweek, dankzij o.a. de tweede plaats van de Octavia.

Verder scoorde de Octavia als Best Used Medium Car in het Britse magazine Used Car Buyer en als Best Diesel Estate in het Britse magazine Diesel Car in 2001. Ook eindigde de Octavia op de vierde plaats in het algemeen klassement van de Auto van het Jaar verkiezing van 1997 en won hij in 2000 de titel Best Car of the Year in de categorie stationwagons van het Engelse magazine Auto Express. Zijn veiligheid bewees hij met een viersterrenscore in de Euro NCAP crashtests van het najaar van 2001 het beste resultaat van zijn klasse.