Gemeente Leiden

Persbericht

Gemeente gaat ruim 9 miljoen euro bezuinigen

Publicatiedatum: 17 februari 2004

De gemeente Leiden gaat ruim 9 miljoen euro bezuinigen door efficiënter te werken en door taken minder of niet meer uit te voeren. Dat is nodig omdat er in 2005 en 2006 een flink tekort dreigde op de begroting. Na 2006 nam het tekort af, maar zou de gemeente toch nog aanzienlijke financiële risico's lopen. Door de voorgestelde bezuinigingen is er nu weer sprake van een gezonde financiële basis.

Een en ander blijkt uit het raadsvoorstel Taken- en Efficiencydiscussie dat het college van Burgemeester en Wethouders op 17 februari aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

Het gaat om een zware ombuigingsoperatie, met gevolgen voor zowel de stad als voor de ambtelijke organisatie. De gevolgen voor de stad hebben betrekking op tal van terreinen.

Voor de gemeentelijke organisatie zelf worden efficiencymaatregelen voorgesteld die onder andere betrekking hebben op het verminderen van het aantal managers, een efficiëntere uitvoering van taken, bezuiniging door automatisering en een betere organisatie van de ondersteunende functies.

Het college van B&W is van mening dat met dit bezuinigingspakket een afgewogen voorstel aan de gemeenteraad wordt gedaan, waarbij het Collegeprogramma zoveel mogelijk als richtsnoer is gebruikt. Zo is er rekening mee gehouden dat zo min mogelijk negatieve gevolgen voor de stad ontstaan als gevolg van de voorstellen.

Bij de gemeente zullen ongeveer 70 formatieplaatsen verdwijnen. Gedwongen ontslagen worden zo veel mogelijk voorkomen. Daarnaast is er geld beschikbaar voor een goed sociaal statuut.

Om belanghebbenden in de stad in de gelegenheid te stellen de voorstellen te beoordelen, heeft het college besloten een inspraakprocedure te starten die loopt van 23 februari tot en met 22 maart 2004.

Meer informatie over de inspraak is te vinden in de rubriek Gemeenteberichten zoals die wekelijks verschijnt in de Stadskrant van de gemeente Leiden.

Het college van B&W zal de inspraakreacties aan de Gemeenteraad aanbieden. Naar verwachting besluit de Raad op 20 april over het Raadsvoorstel Taken- en Efficiencydiscussie.

Deze pagina is gewijzigd op 18-02-2004