Gemeente Someren


2003: Europees jaar van mensen met een handicap

Het jaar 2003 was het Europees jaar van mensen met een handicap. Ook in Someren zijn er tal van activiteiten geweest waar mensen met een beperking centraal stonden. Een aantal activiteiten loopt zelfs door in 2004. Alle activiteiten hebben met elkaar gemeen dat ze gericht zijn op het samenbrengen van mensen met en zonder handicap (integratie), door verschillende organisaties samen ontwikkeld zijn (samenwerking) en bijdragen aan een positieve beeldvorming.

De gemeente Someren heeft een werkgroep opgericht, die verschillende activiteiten organiseerde en ondersteunde in het kader van het jaar van mensen met een handicap. Deze werkgroep bestaat o.a. uit vertegenwoordigers van de Gehandicapten Organisatie Someren, het Rode Kruis, de Zonnebloem, Bond van Ouderen, Vereniging van Ouders van Verstandelijk gehandicapten, de Zorgtuinderij, Buitenhuizen Kempenhaeghe en het Platform Wvg. Ondersteuning wordt gegeven door Stichting Welzijn Ouderen en de gemeente Someren. Voor de activiteiten die de werkgroep organiseerde is een budget van 5.000,- beschikbaar gesteld.

In 2003 zijn de volgende activiteiten uitgevoerd:
* Exposities in de bibliotheek en het gemeentehuis van kunstwerken en creatieve werkstukken door mensen met een handicap.


* Scootermobiel-cursusdagen in mei 2003. Verkeersregels en het gebruik van de scootermobiel in theorie en praktijk stonden hierbij centraal.


* Activiteitendag sporten kan iedereen in juni 2003. Mensen met en zonder handicap namen deel aan verschillende rolstoelsportactiviteiten, in samenwerking met Asten.


* Scootertocht in juli 2003. Twee wethouders begaven zich op een scootermobiel langs moeilijk toegankelijke stukken in Someren-Dorp. Zij ervaarden zelf wat aandachtspunten zijn voor de gemeente Someren in het kader van toegankelijkheid van wegen en bereikbaarheid van winkels en openbare gebouwen.


* Dag van de gehandicapten in Ommel in september 2003. Integratie tussen lichamelijk en verstandelijk gehandicapten voor inwoners van Deurne, Asten en Someren.


* Open dag Zorgtuinderij Wijnen, in september 2003, met aanwezigheid van voorlichters van de Gehandicapten Organisatie Someren.


* Goede voornemensdag in oktober 2003. Sporten en fitness voor mensen met beperkingen, stimuleren tot bewegen in clubverband en de drempel verlagen.


* Thema avond integreren in het gewone leven in november 2003, een informatie- en gespreksavond voor mensen met beperkingen en hun partners.

foto van de gastsprekers Johan van Gastel en Marga van Dinther met in het midden gespreksleider Wil van Deursen.

gastsprekers Johan van Gastel en Marga van Dinther met in het midden gespreksleider Wil van Deursen.

* Foto-tentoonstelling van Henk Pluijm over het leven, wonen en werken van mensen met een verstandelijke handicap die in de buitenhuizen van Kempenhaeghe en een gezinsvervangend tehuis in Someren wonen. Van 1 december 2003 t/m februari 2004 in het gemeentehuis in Someren en gedurende 2004 op verschillende andere plaatsen.


* De aanvraag van een recreatief pad bij het Keelven, dat ook toegankelijk is voor rolstoelers, mindervaliden, kinderwagens, et cetera.


* Verschillende verenigingen hebben voor de doelgroep gehandicapten extra activiteiten georganiseerd in het kader van dit jaar, zoals bijvoorbeeld de muzikale bonte avond van Kiwanis, de dag voor gehandicapten in Natuur en Beiaardmuseum en de cabaretmiddag aangeboden door de Bonden van Ouderen (januari 2004).


* Door t Contact en door radio Siris is ook extra aandacht aan dit speciale jaar besteed.

Ook voor 2004 staan er nog verschillende activiteiten in de planning, zoals:

* Project op de basisscholen in Someren, voorlichting over handicaps, gericht op leven met beperkingen, integratie, positieve beeldvorming en begrip, samenwerking.


* Een voetbaltoernooi met spelers met en zonder een handicap.


* Even er tussenuit een integratieve voorlichtings- en activiteitendag, die opgeluisterd wordt door goede artiesten.


* Een vervolg op de thema-avond voor mensen met beperkingen en hun partners.


* Scootermobiel praktijkdag, veiligheid in het verkeer en parcours om te oefenen.

Aandacht voor integratie van mensen met beperkingen of een handicap eindigt niet na een Europees jaar, dit is een voortdurend proces. Ook in 2004 zal de werkgroep weer vol enthousiasme aan de slag gaan!

Terug naar boven

Informatie over de bijdrageregeling welzijnsactiviteiten Voorzieningen voor mensen met een laag inkomen

De afgelopen drie weken publiceerden we artikelen over een aantal veranderingen in de sociale zekerheid per 1 januari 2004 in verband met de vervanging van de Algemene bijstandswet door de Wet Werk en Bijstand. Er veranderde nogal wat. Wat er niet veranderde, is de bijdrageregeling welzijnsactiviteiten. Graag vestigen we nog eens uw aandacht op die regeling.

Algemeen
Sport, recreatie of cultuur: de gemeente wil iedereen zoveel mogelijk laten meegenieten van alle activiteiten. Vanaf 1 januari 1998 is er daarom de bijdrageregeling welzijnsactiviteiten. Door een bijdrage te verlenen in de kosten hoopt de gemeente dat ook mensen met een minder hoog inkomen kunnen deelnemen aan het verenigingsleven.

Voor wie?
De regeling is van toepassing op iedereen: samenwonenden, gehuwden, ouders met kinderen (tot 18 jaar), alleenstaanden (18 jaar of ouder - thuiswonend of zelfstandig wonend). Er wordt wél rekening gehouden met eventueel vermogen, hoewel een deel daarvan wordt vrijgelaten. Als u in 2004 als echtpaar een vermogen heeft van 10.130,-- of méér, of als u als alleenstaande een vermogen heeft van 5.065,-- of méér, heeft u geen recht op een bijdrage. Bij het vermogen in een eigen huis geldt overigens nog een extra vrijlating van 42.000,--.

Alle inwoners van Someren komen in aanmerking voor de bijdrage als ze niet méér inkomen hebben dan 115 procent van de bijstandsnorm. Om u een idee te geven: momenteel is 115 procent van die norm 1.268,85 netto per maand (exclusief vakantietoeslag) voor een echtpaar, en 888,20 voor een alleenstaande van 21 jaar of ouder.

Waarvoor krijgt u een bijdrage?
Er zijn allerlei activiteiten waarvoor een bijdrage verleend wordt. Voor de contributie van sportverenigingen bijvoorbeeld, van muziekverenigingen, ouderen- en gehandicaptenorganisaties, koren, clubs, noem maar op.
Maar ook voor lesgeld van de muziekschool, voor zwemlessen, zwembadabonnementen (ook entreekaartjes voor het zwembad trouwens), bibliotheekabonnementen, voor ouderbijdragen op school, voor de peuterspeelzaal, voor vormingsactiviteiten, computercursussen, enzovoorts. Er dient wél een bewijs van betaling te worden overgelegd.

Hoe hoog is de bijdrage?
De bijdrage is gelijk aan de kosten met een maximum van 100,-- per persoon per jaar. Eén uitzondering: voor de peuterspeelzaal kan per jaar maximaal 227,-- per kind verleend worden.

Hoe aan te vragen?
De medewerkers van de afdeling Sociale zaken kunnen u precies vertellen of u in aanmerking komt voor de regeling. U kunt op die afdeling een aanvraagformulier ophalen; ook kunt u zich een formulier laten toesturen. Als u hulp nodig heeft bij het invullen van het formulier verlenen die medewerkers die hulp graag. Loop eens binnen tijdens het dagelijkse spreekuur (van 9.00 tot 11.00 uur) of bel tijdens het telefonisch spreekuur (van 11.00 tot 12.00 uur) met de heer J. Biemans van de afdeling Sociale zaken.