Actueel

Uitspraken in Tilburgse Reeshofzaak

Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 18-02-2004

De rechtbank Breda heeft de verdachten in deze zaak veroordeeld wegens het medeplegen van doodslag, voorafgegaan door een poging tot diefstal, veroordeeld tot lange gevangenisstraffen van respectievelijk 7, 8 en 12 jaar. De verdachte die het slachtoffer de uiteindelijk fatale steekwonden heeft toegebracht is 9 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd.

De verdachten hadden vroeg in de avond van 18 juli 2003 een krat bier gestolen. Na Nadat zij verschillende flessen hadden opgedronken en een joint hadden gerookt, hebben zij bedacht iemand te gaan beroven. Op een gegeven moment zagen zij de drie slachtoffers tegengekomen. Verdachten naderden de jongens van achteren en trapten tegen de fiets en het been van één van de slachtoffers. Zij hebben hen gevraagd waar zij naar toe gingen. Verdachten medeverdachten zijn hierop om een flatgebouw gereden waar zij zijn gestopt en wederom hebben afgesproken dat ze de voorgenomen beroving zouden uitvoeren. Daarbij is ook afgesproken dat zij de fietsers zouden gaan 'blammen'(mensen in elkaar slaan). Teruggekeerd bij de fietsende slachtoffers, hebben zij de slachtoffers tot stoppen gedwongen. Verdachte heeft de slachtoffers om geld gevraagd en daarbij tevens in de broekzakken gevoeld. Verdachten hebben daarbij direct geweld gebruikt door tegen de fietsen van de slachtoffers te trappen en de slachtoffers te slaan.

Hierop is het slachtoffer Bart R. weggevlucht. is hem achterna gerend, heeft hem ingehaald. Zij zijn in gevecht geraakt. Tijdens dit handgemeen kwamen zij beiden op de grond te liggen, waarbij op enig moment onderop lag. Medeverdachte is hem te hulp geschoten en heeft Bart R. van verdachte afgetrokken en hem daarbij een aantal harde trappen tegen zijn lichaam en hoofd gegeven. B.G. was inmiddels opgestaan en heeft het slachtoffer eveneens een aantal malen tegen het lichaam en hoofd geschopt. Bij de uitoefening van dit geweld lag het slachtoffer de gehele tijd op de grond. Beide verdachten hebben het mes van B.G. , dat kennelijk tijdens de vechtpartij uit de kleding van verdachte op straat was gevallen, op de grond zien liggen, waarna B.G. zijn mes heeft opgeraapt en Bart R. hiermee vier maal krachtig in de rug heeft gestoken. Het slachtoffer Bart R. is enige tijd later in een ziekenhuis in Tilburg overleden.

Voor de uitspraken met betrekking tot de medeverdachten zie: 'AO3895'
'AO3881'
'AO3879'

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO3892

Zie het origineel