Anti Racisme Informatie Centrum

Nieuws
email

Discussie over discriminatie in de horeca
Jongeren en kamerleden zoeken naar oplossingen

Verslag Citytrip Jongeren in het uitgaansleven vrijdag 13 februari in Gouda

door Anna Pastor

Een nacht uit je dak gaan op de dansvloer is niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld. In een aflevering van Netwerk¹ vertelt een goedlachse Marokkaanse jongen hoe hij en zijn vrienden telkens weer geweigerd worden voor de deur van een discotheek. De portiers verzinnen altijd een smoes: of de tent is vol, of je moet ineens een pasje hebben om binnen te komen. Terwijl blanke Nederlanders zonder problemen naar binnen komen.

Na de vertoning van de Netwerkuitzending in de sfeervolle ruimte van het (inter)cultureel jongerencentrum Alouan in Gouda, waar de Citytrip plaatsvindt, reageren de aanwezige Marokkaanse jongens niet verbaasd. Zij zeggen dit ook altijd mee te maken. Met regelmaat worden zij op grond van hun etnische afkomst geweigerd aan de deur van een discotheek, en daarom zit een avondje onbezorgd uitgaan er voor hen vaak niet in.

Het uitgaansleven van allochtone jongeren en veiligheid op straat is het thema van de derde Citytrip die georganiseerd is door het LBR, Mira Media, het Samenwerkingsverband voor Marokkanen en Tunesiërs, Alouan (stichting jongerenwerk in Gouda), SPPAR (Stichting Provenciaal Platform Anti Racisme) en FORUM (Stichting voor Multiculturele Ontwikkeling). De Citytrips hebben als doel de dialoog te bevorderen tussen leden van de Tweede Kamer, raadsleden, organisaties en burgers om kennis te nemen van elkaars activiteiten en ideeën, en om vervolgens samen te zoeken naar oplossingen. Het doel van deze Citytrip is het vinden van een adequate oplossing om enerzijds discriminatie in horeca tegen te gaan, en anderzijds de overlast op straat te verminderen.

De zaal zit goed vol wanneer de heer H. Fermina, directeur van het LBR, de Citytrip opent. Naast een kluit jongeren, zijn er een vijftal Tweede-Kamerleden, een aantal lokale politici, horecaondernemers, politieagenten, en vertegenwoordigers van de diverse groepen die de trip georganiseerd hebben aanwezig. Na vertoning van de Netwerkdocumentaire en aansluitende reacties uit de zaal, vertelt gastspreker Coby Katu-Bin-Mara van het Anti-Discriminatie Bureau Tilburg hoe men in Tilburg getracht heeft horecadiscriminatie aan te pakken. In Tilburg hebben de gemeente, horecaondernemers en het ADB gezamenlijk een convenant afgesproken. Ze spraken af dat áls horeca-uitbaters bepaalde huisregels hanteren, ze die regels duidelijk in zicht hangen en erbij aangeven dat je een klacht kunt indienen als je het niet met de regels eens bent. Daarnaast is er een zogenaamd horecameldpunt opgericht, waar men terechtkan met klachten. Deze toezichtspost staat midden in het centrum van Tilburg, zodat horecabezoekers er direct hun onvermogen kwijt kunnen.

Een jaar nadat deze maatregelen genomen zijn, is er verslag gedaan van alle geregistreerde klachten. Hieruit bleek dat er sprake was van willekeurige toegangsverlening bij horecagelegenheden. Toegangsweigering leek vooral op grond van kleding plaats te vinden, of geslacht (meisjes worden makkelijker toegelaten dan jongens). Katu-Bin-Mara: "Maar omdat we bij het ADB toch het gevoel hadden dat er meer aan de hand was, besloten we een praktijktest uit te voeren. Deze test wees duidelijk discriminatie uit: allochtone jongeren werd zonder duidelijke reden de toegang geweigerd bij kroegen. Helaas werd, toen we hiermee naar de rechter stapten, de klacht ongegrond verklaard."

De politici in de zaal van Alouan reageren verwonderd op het verhaal uit Tilburg. Ze zijn verbaasd over de uitspraak van de rechter want, vinden ze, dit soort discriminatie kan niet. Toch is er ook nog een ander geluid. Tweede-Kamerlid Boris van der Ham (D66) zegt waar het volgens hem op staat: "Ik merk zelf altijd als ik uitga dat agressie veel voorkomt bij Marokkanen. De portier moet ervoor zorgen dat de sfeer goed blijft dus kan ik begrijpen dat hij er soms voor kiest Marokkanen niet binnen te laten." Er ontstaat grote commotie na deze opmerking en er breekt een discussie uit tussen kamerleden en jongeren met helaas een hoog gehalte aan stereotypering. PvdA Tweede-Kamerlid Piet Straub vraagt zich af waardóór Marokkaanse jongens geweigerd worden. Volgens hem komt het door de ervaring die de horecaondernemers met Marokkaanse jongens hebben. Maar een Goudse portier spreekt hem tegen: "Marokkaanse jongens hebben misschien een wat agressieve uitstraling. Het komt eerder doordat portiers vaak uit een andere plaats komen en de Marokkaanse jongens niet kennen."

De discussie wordt doorbroken door het rapduo K.A.B.O-AD die met een serieuze toon rappen over de hardnekkige vooroordelen die er over jonge Marokkanen bestaan. "Ik ben je ergste nachtmerrie, ik ben een jonge Marokkaan." Na een pauze vervolgt de discussie, nu onder leiding van Rachid Akoudad van Alouan. Tweede-Kamerlid Straub vindt het duidelijk: we moeten op zoek gaan naar oplossingen, en dat lukt niet door groepen in hokjes te stoppen. Een mogelijke oplossing zou de invoering van pasjes zijn. Dit gebeurt ook al in de Goudse zwembaden: als je je niet weet te gedragen kan je de toegang geweigerd worden. Maar een van de jongeren merkt op dat dit systeem bij sommige discotheken al toegepast wordt en het als Marokkaan in de eerste plaats al onmogelijk is een pasje te bemachtigen.
Het LBR draagt een andere oplossing aan: binnenkort moet iedereen zich op straat kunnen identificeren, in plaats van met pasjes kunnen we ook met identificatiebewijzen gaan werken. Maar de Marokkaanse jongens in de zaal hebben een sombere kijk op de zaak. De portiers verzinnen altijd wel weer een nieuwe smoes om hen niet binnen te laten. Dienen de jongeren dan een klacht in? Ja, dat hebben ze wel eens gedaan, maar ze hebben het gevoel dat het de politie niet interesseert.

Toch willen Coby Katu-Bin-Mara van ADB Tilburg en Jacky Nieuwboer van het LBR het belang van het melden van discriminatie onderstrepen. Katu-Bin-Mara: "Het moeten worden gemeld. Alleen dan kan er iets mee gedaan worden." Ook een plaatselijke politicus sluit zich bij deze aanbeveling aan: "In Gouda is ook een horecaconvenant afgesproken, maar blijkbaar werkt het dus niet helemaal. Als discriminatie gemeld wordt, dan kunnen politici wat gaan doen."

Citytrip-voorzitter Fermina sluit de bijeenkomst af met de opmerking dat er altijd een andere allochtone groep in een negatief daglicht geplaatst wordt, en dat zijn nu de Marokkaanse jongeren. "Belangrijk is dat de jongeren zich organiseren en voor zichzelf opkomen. Verder moeten horecazaken duidelijke regels hebben waardoor duidelijk wordt dat er niet gediscrimineerd wordt op basis van huidskleur."

¹ Nievaart, J. en R van Til (makers) (2002). Netwerk: Marokkaanse jongeren in Utrecht. Hilversum: AVRO, 2002. Uitleenbaar via LBR-Bibliotheek, uitleennummer V1538.

Meer informatie

Over discriminatie in de horeca:
http://www.lbr.nl/wetgeving/nieuws_geweigerd_tilburg.html

Over de citytrip:
http://www.lbr.nl/lbr/citytrip.html