KPMG


Nederland steeds duurder voor buitenlandse ondernemingen

18 februari 2004

Nederland doet het steeds minder goed als het gaat om de vestigingskosten voor nieuwe ondernemingen.

Van de grootste industrielanden is Canada het goedkoopst, gevolgd door Australië en Groot-Brittannië. Dit blijkt uit het onderzoek The Competitive Alternatives naar de bedrijfskosten in de diverse landen dat KPMG iedere twee jaar verricht. Nederland staat op een negende plaats en is ten opzichte van 2002 voor het eerst duurder dan de Verenigde Staten om een nieuw bedrijf te vestigen. Twee jaar geleden bezette Nederland nog een vierde positie. In het onderzoek zijn alle kosten vergeleken waarmee een bedrijf bij vestiging in de elf landen te maken krijgt, zoals loonkosten, energiekosten en belastingen. Wereldwijd werden bijna honderd steden vergeleken.

Met uitzondering van Duitsland kent Nederland binnen de onderzochte landen in Europa de hoogste kosten en behaalt ons land een geïndexeerde score van 104. Dit komt volgens drs Elbert Waller, International Affairs Executive van KPMG, voor een belangrijk deel door de relatief hoge loonkosten, die een groot aandeel hebben in de totale kosten. Daarnaast speelt de dure euro een belangrijke rol. Internationaal is Japan met 123,8 het duurste land om een onderneming te vestigen. De waardedaling van de dollar ten opzichte van andere munteenheden blijkt van grote invloed te zijn op de verschuivingen die ten opzichte van het vorige onderzoek hebben plaatsgevonden in de concurrentiekracht van de diverse landen. Vooral de positie van de Verenigde Staten is aanzienlijk verbeterd. Amerika is hierdoor bijvoorbeeld 13,9% goedkoper dan Duitsland, terwijl dit twee jaar geleden nog maar 1,9% was. Canada, twee jaar geleden nog 14,5% goedkoper dan Amerika, is op dit moment nog maar 9% voordeliger.

Nederland blijkt niet op alle fronten minder te scoren dan de andere onderzochte landen. Waller: Bij een aantal componenten van de vestigingskosten, zoals onroerend goed belasting voor productiebedrijven en de kosten van telecommunicatie, doet Nederland het veel beter. Daarnaast zijn de transport- en logistiekkosten in Nederland zelfs het laagst van alle onderzochte landen. Kijkend naar het soort bedrijfsactiviteit dan blijkt Nederland met name aantrekkelijk voor bedrijven die actief zijn op het gebied van agri-food processing en research & development en in het bijzonder clinical trials.

Het onderzoek richt zich volgens Waller met name op de landen die in de ogen van veel ondernemers vergelijkbaar zijn, maar qua vestigingskosten toch relatief grote verschillen blijken te kennen. Waller: Zo werd van de landen die lid zijn van de Europese Unie de concurrentiepositie van Frankrijk fors beter door een daling van de loonkosten. Japan, Canada en Groot-Brittannië wonnen bovendien flink terrein ten opzichte van de Europese landen, met name als gevolg van de sterke euro.

Van alle onderzochte steden is Yokahama met een score van 128 nog altijd de duurste stad ter wereld, gevolgd door Frankfurt (118,5) en Londen (115,1). Montreal is van de steden met meer dan twee miljoen inwoners het goedkoopst (91,3). In Nederland werden drie locaties onderzocht, Rotterdam (105,1), Amsterdam ((104,9) en Groningen (102,9).

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039