Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Cursus economisch inzicht in het eigen fruitteeltbedrijf

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving organiseert samen met DLV de cursus "economisch inzicht in het eigen bedrijf". De deelnemers aan de cursus kunnen na afloop voor hun eigen bedrijf verschillende percelen onderling vergelijken op basis van een saldoberekening. Ook kunnen ze de resultaten van hun percelen beoordelen ten opzichte van de KWIN-normen. De cursist krijgt zo inzicht in mogelijke punten om het financieel resultaat te verbeteren.

Fruittelers staan vaak voor vragen als: welke beplanting moet gerooid worden, welke kan blijven staan, waarin moet ik investeren en wat is het saldo van de verschillende percelen. Begin 2004 komt de nieuwe Kwantitatieve INformatie (KWIN) fruitteelt uit, met veel gegevens en normen over kosten en opbrengsten voor de verschillende fruitgewassen. Dan is het weer mogelijk om de eigen bedrijfsgegevens te vergelijken met actuele normen. In deze cursus leert de cursist hoe een economische berekening te maken om vervolgens verschillende percelen onderling te vergelijken .

De cursus bestaat uit twee dagdelen van drie uur. Tijdens het eerste dagdeel staat eerst kort wat theorie op het programma, waarna de normen uit de KWIN worden besproken. Vervolgens oefenen de cursisten met het zelf maken van een saldoberekening op basis van de KWIN-gegevens. Iedere deelnemer maakt vervolgens een saldoberekening van een eigen perceel. Tijdens de tweede bijeenkomst zullen de berekeningen besproken worden. Door het onderling vergelijken van de berekeningen komen de verschillen en overeenkomsten tussen de deelnemers en ten opzichte van de KWIN-normen naar voren. De effecten van de verschillende posten op het uiteindelijke resultaat, laten de gevolgen van bedrijfshandelingen op het financieel resultaat zien.

De kosten van de cursus bedragen per deelnemer EUR 275 (inclusief cursusmap, exclusief KWIN). De minimale groepsgrootte is 8 deelnemers, maximaal 12. De cursus kan worden gevolgd op een nader te bepalen datum voor de bloei of na de oogst van 2004. De plaats van de cursus is afhankelijk van de opgave en woonplaats van de deelnemers.

Aanmelden is mogelijk bij DLV-fruitteelt in Boxtel. Telefoon nummer 0411-652525, faxnummer 0411-652500 of via e-mail bij A.M.Streef@dlv.nl

Informatie over deze cursus: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Marianne Groot, 0488-473712.

februari 2004