De Unie


Corus - CAO-voorstellen 2004 - 2005

18 februari 2004 - U treft hier de CAO-voorstellen van De Unie aan voor de Sociale Eenheid IJmuiden. Deze voorstellen zijn op 26 januari 2004 met onze leden besproken en vastgesteld. De Unie stelt een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor met een looptijd van 1 april 2004 tot en met 31 maart 2005.

CAO-voorstellen 2004 - 2005

Loonsverhoging 1,5% structureel
Onze leden hebben besloten, om naast de werkgelegenheidsafspraken, ook een looneis van 1,5% op te nemen in de CAO voorstellen. Zoals bekend hebben werkgevers en werknemers met de overheid afgesproken om de lonen dit jaar op de nullijn te houden, dus geen structurele loonsverhoging. De Unie is echter vanaf het begin tegen geweest. In november 2003 werd de nullijn door een meerderheid (73%) van alle Unieleden afgewezen. De Unieleden bij Corus onderschrijven het Uniestandpunt. Zij vinden een pas op de plaats bij Corus per definitie een verdere achteruitgang. Het gaat tenslotte uitstekend met het bedrijf. Zij vragen naast de loonsverhoging, meer aandacht voor kwaliteit van de arbeid (arbeidsomstandigheden en tegengaan van te hoge werkdruk en uitstroom WAO).

De rode draad voor De Unie is een CAO resultaat met een structureel karakter. Met eenmalige afspraken kunnen we niet de netto achteruitgang, als gevolg van de inflatie en de premie verhogingen van de pensioenen en ziektekosten, compenseren. De medewerkers hebben er met een enorme inzet voor gezorgd, dat Corus IJmuiden nog steeds het boegbeeld is van het concern. Door de flinke winst versterkt de onderneming haar vermogen, de aandeelhouders zien de koers weer stijgen, dus verdienen de werknemers een structurele verbetering van hun arbeidsvoorwaarden. Corus moet geen hekkensluiter worden. Als het gaat om arbeidsvoorwaarden moet de onderneming aantrekkelijk zijn en blijven, niet alleen voor de huidige- maar ook voor toekomstige werknemers.

Innovatie, productiviteit en kwaliteit van de arbeid De Unieleden bij Corus vinden bovendien dat bij eenzijdige loonmatiging sprake is van een korte termijn beleid. Zij vragen aandacht voor de themas: innovatie, productiviteit en kwaliteit van de arbeid. Wij vinden het niet verstandig om bij laagconjunctuur direct aan de noodrem te trekken, dit is een beleid van brandjes blussen. De Unie kiest voor een lange termijn beleid. Door verhoging van de productiviteit bij Corus kunnen we de concurrentie positie van de onderneming op de internationale markten versterken. Verhoging van de productiviteit kan mogelijk worden door onder meer: investeren in fysiek- en menselijk kapitaal, procesinnovatie, en gemotiveerde medewerkers. Op lange termijn neemt de toegevoegde waarde toe en dit kan weer vertaald worden in onder andere een beter CAO resultaat. Ook kan dit positief zijn voor de werkgelegenheidsontwikkeling. Innovatie beleid zouden wij willen stimuleren door onderzoek en ontwikkeling. Het aandeel hoge kwaliteit producten zal naar onze opvatting moeten toenemen. De uitkomsten van het innovatie platform willen wij te zijner tijd met u bespreken.

Tijdens het CAO overleg willen wij met u praten over de kwaliteit van de arbeid. Er zal meer aandacht besteed moeten worden aan de werkomstandigheden en regelcapaciteit voor de werknemers. Het delegeren van verantwoordelijkheden kan de binding en motivatie van betrokken werknemers vergroten. Ook zal er ruimte moeten komen voor niveau verhogende opleidingen en werkoverleg. Gaandeweg is het aantal werknemers verminderd. Dit leidt vaak tot hoge werkdruk en beperkt de mogelijkheid om vrije dagen op te nemen. De Unie vraagt ook uw aandacht voor een leeftijdsbewust personeelsbeleid. De kennis en vaardigheden van de oudere werknemers moeten tijdig aan hun opvolgers worden overgedragen. Op dit moment wordt er relatief weinig geïnvesteerd in welzijn en gezondheid van het menselijk kapitaal, vooral die van de oudere werknemers.

Imago Corus
De Unie maakt zich zorgen over de beeldvorming van het Staalbedrijf. De onderneming heeft nog steeds de uitstraling van een onderneming uit de oude industrie (stoffig en vuil). Dat de onderneming de afgelopen 25 jaar een metamorfose heeft ondergaan en onderdeel is geworden van de nieuwe industrie, is bij vele mensen en dus ook potentiële werknemers, niet bekend. De onderneming is geavanceerd en biedt toekomst. De onderneming groeit, is productief en broodnodig voor onze welvaart. Dit zijn de kenmerken van de nieuwe industrie, deze is een onmisbare spil in de nieuwe economie. Corus moet weer aantrekkelijk worden op de arbeidsmarkt. De komende jaren zullen honderden werknemers gebruik gaan maken van de bestaande pensioenregelingen en nieuwe hoog opgeleide vakmensen zullen noodzakelijk zijn. Het negatieve beeld zal moeten worden omgebogen tot een positief beeld.

Samenvattend
De Unie kiest voor een lange termijn beleid. Laten we de discussie voeren over onderwerpen die de positie van de onderneming op termijn echt versterken. De centrale looneis heeft De Unie een aantal jaren geleden begraven. De Unie kiest voor maatwerk en stelt per bedrijf een looneis vast, dus ook bij Corus.

De onderhandelingsdelegatie
Onze delegatie zal bestaan uit de volgende deelnemers: de heren J. Wittebrood, L. van der Linden en A. van der Molen. Wij rekenen, gezien de situatie van de onderneming, op een goed en passend CAO-resultaat.

Alex van der Molen
Bestuurder

woensdag, 18 februari 2004