Novem

18-02-2004
Energiebesparings- en instrumentmonitor gebouwde omgeving zijn beschikbaar

Voortgang klimaatbeleid onder de loep

Doel van het klimaatbeleid in de gebouwde omgeving is de reductie van 3 Mton CO2 in 2010 ten opzichte van 1990. Novem ontwikkelt in opdracht van VROM een jaarlijkse monitor Energiebesparende Maatregelen (EBM) en een Intrumentenmonitor (IM). Deze rapportages zijn vooral bedoeld voor beleidsmakers zodat tussentijdse bijsturing en beleidsontwikkeling van het klimaatbeleid mogelijk zijn.

De EBM geeft op hoofdlijnen inzicht in de voortgang van het klimaatbeleid in termen van energieverbruik en penetratiegraden van energiebesparende maatregelen. Daarnaast geeft de IM inzicht in de voortgang van instrumenten als de Energie Prestatie Norm (zowel voor de woningbouw als voor de utiliteitsbouw) en het
Energieprestatie-advies (EPA) in combinatie met de
Energiepremieregeling (EPR). Ook besteedt de monitor aandacht aan instrumenten in het ; gebiedsgerichte beleid'. De rapportages over 2002 zijn inmiddels beschikbaar.

Conclusie is dat het klimaatbeleid vruchten begint af te werpen. Het gasverbruik in de woningbouw is in 2001 en 2002 afgenomen en komt daarmee in lijn met de referentieraming. De afname wordt onder andere verklaard door de hoge aardgasprijs (mede als gevolg van de REB) en de EPN. Uit de monitor blijkt datde EPN woningbouw leidt tot een dalend gasverbruik. Bijna een kwart van de nieuwbouwwoningen is energiezuiniger dan wettelijk verplicht. Ook laat de monitor zien dat voor bestaande bouw veel EPA's worden aangevraagd. Dit leidt tot het nemen van extra energiebesparende maatregelen.