FNV

FNV maakt zich zorgen over kinderopvang

Veel ouders zullen straks veel meer moeten gaan betalen voor de kinderopvang, zo voorspelt de FNV. Dat is het gevolg van het afbouwen van de compensatieregeling voor werkgevers.

De FNV heeft vandaag een kritische brief aan minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd, waarin de federatie haar zorgen uit over de toekomstige Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK).

Naar aanleiding van een e-mailactie hebben honderden ouders hun knelpunten over de huidige kinderopvangregeling geventileerd. De officiële reactie van minister De Geus was heel teleurstellend. Volgens de minister dekt het wetsvoorstel de huidige problemen voldoende af, maar de vakcentrale is daar `in het geheel niet gerust op'.

De overheid wil de compensatieregeling afbouwen, omdat werkgevers hun verantwoordelijkheid anders te gemakkelijk kunnen afschuiven op de overheid. In deze regeling compenseert de overheid gedeeltelijk de werkgeversbijdrage als die ontbreekt.

De FNV voorspelt dat alleen de ouders van de afschaffing de dupe zullen worden. Voor toekomstige hoge prijsstijgingen in de kinderopvang heeft de overheid ook al geen compensatie over.

Verder mist de vakcentrale beleid op het uitbreiden van kinderopvangplaatsen en het vormgeven van flexibele kinderopvang. Werkgevers mogen bovendien een eventuele extra compensatie vanwege de hogere prijs van flexibele opvang niet belastingvrij bijdragen.

`De WBK heeft de potentie in zich om de kinderopvang in Nederland fors te stimuleren. De terugtrekkende beweging die het huidige kabinet maakt door het oorspronkelijke wetsvoorstel te verslechteren, ondermijnt deze positieve effecten en kan zelfs tot het tegendeel leiden. De titel basisvoorziening is dit aangepaste wetsvoorstel daarom niet waardig', aldus de FNV in haar brief. Het wetsvoorstel wordt na het krokusreces behandeld in de Tweede Kamer.

18 februari 2004
kinderopvang.doc