FNV

'Concurrentiebeding niet van deze tijd'
Het concurrentiebeding - de afspraak dat een werknemer ook na aflopen van zijn contract bepaalde soorten werk niet mag doen - is volstrekt niet meer van deze tijd en moet dan ook worden afgeschaft. Dat schrijven de drie vakcentrales in een brief aan de Tweede Kamer die vandaag een wetsvoorstel behandelt.

De vakbeweging constateert dat concurrentiebedingen steeds vaker voorkomen, ongeacht de functie of sector. Zo moeten schoonmakers al zo'n beding ondertekenen, om te voorkomen dat ze later bij een concurrent hetzelfde werk gaan doen.

Het concurrentiebeding verdraagt zich dan ook niet met het vrije verkeer van werknemers, het beperkt de arbeidsmobiliteit en flexibiliteit, en is strijdig met het streven naar employability. Het is bovendien in strijd met het grondrecht van vrijheid van arbeidskeuze.

Als de kern is het beschermen van werkgevers tegen oneerlijke concurrentie, dan zijn daar voldoende alternatieven voor. De drie vakcentrales willen dat het concurrentiebeding wettelijke nietig wordt verklaard.

Ze treden daarmee in de voetsporen van voormalige Tweede Kamerlid Tak, die in 1907 de gevolgen aldus beschreef: 'De timmerman kan niet timmeren, de metselaar niet metselen; zij moeten op de een of andere manier aan brood zien te komen, maar dan met arbeid, minder waard dan die waarin zij geoefend zijn.'

De FNV heeft ook een nota over het concurrentiebeding opgesteld.

18 februari 2004