FNV

Vakbeweging post bij ministerraad

FNV en CNV staan vrijdagochtend met sandwichborden bij het kabinet op de stoep. De picketline voor begin van de ministerraad gaat vooral over de WAO, zo meldt vandaag FNV e-Magazine.

FNV-bestuurder Ton Heerts: 'We hebben met het kabinet afgesproken dat werkgevers en vakbonden met een gezamenlijk advies zouden komen, waardoor straks niet meer dan 25.000 mensen per jaar in de WAO komen. Dat advies ligt er. Wij verwachten dat het kabinet nu zijn eigen WAO-plan intrekt.'

Het advies van werkgevers en bonden in de Sociaal-Economische Raad (SER) houdt in dat straks alle mensen die volledig en voor langere tijd arbeidsongeschikt zijn, een uitkering krijgen. Alle anderen blijven zoveel mogelijk in dienst bij hun werkgever en hun inkomen wordt via een andere regeling aangevuld. Voor de bestaande WAO'ers verandert niets, volgens de SER.

Het kabinet wil een WAO die veel volledig arbeidsongeschikten uitsluit . Het houdt ook vast aan strengere keuringen voor wie nu al in de WAO zit.

Ton Heerts: 'Er liggen nog steeds allerlei voorstellen bij de Tweede Kamer die veel nadeliger zijn dan ons advies. Zolang die niet worden ingetrokken, moeten wij dit soort picketlines blijven houden. Het kabinet moet weten dat het niet alleen een beslissing neemt over de WAO, maar dat de complete arbeidsverhoudingen op het spel staan.'

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: 4 maanden staking in Amerikaanse supermarkten; Principe-akkoord over CAO bij Unilever; Verzet tegen herziening Arbeidstijdenwet; en Gedoe rond carnavalshit over Jan Peter.

18 februari 2004
FNV e-magazine 18 februari 2004.htm