FNV

Actie tegen prijsverhoging thuiszorg

De FNV begint vandaag met acties tegen de verhoging van de eigen bijdrage voor de extramurale zorg, waaronder de thuiszorg. Leden kunnen terecht op speciale spreekuren.

Het uurtarief in de thuiszorg is per 1 januari meer dan verdubbeld en ook de inkomensafhankelijke maxima zijn verhoogd. Daardoor komen nogal wat ouderen in de problemen.

De Tegemoetkoming Buitengewone Uitgave (TBU), waarmee ouderen via de belastingdienst geld terug kunnen vragen, is te ingewikkeld en werkt te traag.

"We hebben een hoop ouderen die lid zijn", zegt FNV-bestuurder Ton Heerts, "en die proberen we te ondersteunen, zowel emotioneel als financieel. We hebben vanaf het begin gewaarschuwd tegen dit soort effecten van het kabinetsbeleid, maar kregen weinig aandacht. Dan gaan we dus maar actie voeren."

De FNV houdt vanaf vandaag speciale spreekuren. FNV-leden kunnen daar terecht voor informatie over de hoogte van de eigen bijdragen en mogelijkheden om geld terug te krijgen via de belastingen.

Zij moeten het belastingaangiftebiljet 2002 wel meenemen. Hierop is te zien hoe hoog het verzamelinkomen in 2002 was. Op basis daarvan kunnen de eigen bijdragen worden berekend.

Wie wegens gezondheidsredenen niet zelf op het spreekuur kan komen, kan een afspraak maken voor een bezoek aan huis. De FNV onderzoekt hoeveel er dit jaar meer betaald wordt aan thuiszorg. Iedereen kan hier kwijt hoe de persoonlijke situatie is.

18 februari 2004