Ministerie van Defensie


---


---

foto: Chinook transport helikopter (Koninklijke Luchtmacht)

Luchtmachthelikopter verplaatst vuurtoren

18-2-2004 12:32:00

Een Chinook transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht verplaatst woensdag (18 februari) een ruim 100 jaar oude vuurtoren van Kijkduin naar Hoek van Holland. De Chinook zal de 11 meter hoge en 8500 kilo zware staalconstructie rond 14.30 uur oppikken waarna de vuurtoren rond 15.00 uur in Hoek van Holland wordt neergezet.

Het Bureau Externe Ladingen (BEL) waarin naast de Koninklijke Luchtmacht ook de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine vertegenwoordigd zijn, heeft de afgelopen weken bekeken op welke wijze de vuurtoren onder de helikopter moet worden gehangen. Het bureau ondersteunt vandaag de verplaatsing vanaf de grond.

De vuurtoren komt oorspronkelijk uit Hoek van Holland maar is in 1976 naar Kijkduin verplaatst om dienst te doen als toeristische attractie. De gemeente Den Haag besloot enige tijd geleden dat de vuurtoren na een grondige opknapbeurt weer in oorspronkelijke staat hersteld zou moeten worden. Het onderstel was er echter zo slecht aan toe, dat het vernieuwd zou moeten worden. De Stichting Lichtopstand Hoek van Holland wilde de "originele" vuurtoren graag behouden. Het origineel gaat nu naar het waterwegpark in Hoek van Holland terwijl in Kijkduin een replica komt te staan.

De Koninklijke Luchtmacht heeft dertien zware transporthelikopters van het type Chinook CH-47D. Deze helikopters kunnen grondtroepen snel verplaatsen, maar zorgen ook voor het vervoer van wapens, materieel (bij voorbeeld lichte terreinvoertuigen), proviand en andere voorraden. De grotere en zwaardere vracht kan met behulp van drie haken onder de romp van de helikopter worden vervoerd. Zowel de voorste als de achterste cargo-hook kan worden belast met maximaal 9.072 kg. De centrale cargo-hook kan maimaal 12.700 kg. De Chinook transporthelikopters zijn ingedeeld bij het 298 squadron op de vliegbasis Soesterberg.