Provincie Limburg

Uitkomst Etil rapport bevolkingsprognose: Omvang Limburgse bevolking daalt sneller dan verwacht

De bevolking in Limburg zal de komende jaren sneller dalen dan de verwachting was. Dat is de voornaamste uitkomst van de prognose die het Economisch Technologisch Instituut Limburg (Etil) voor de Provincie Limburg heeft berekend. De daling van de omvang van de bevolking vindt in Limburg zon 35 jaar eerder plaats dan in Nederland als geheel. De ontwikkeling wordt vooral bepaald door natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfte). Gedeputeerde Herman Vrehen: De Provincie heeft in de uitwerking van de themas in het coalitieakkoord al nadrukkelijk rekening hiermee gehouden. We zien nu echter dat de daling sneller inzet dan werd verwacht op basis van eerdere prognoses. Voor GS vormen de prognoses aanleiding om een breed maatschappelijk debat te gaan organiseren.

De Provincie Limburg heeft in de uitwerking van de themas in haar coalitieakkoord al nadrukkelijk rekening gehouden met de veranderingen in bevolkingsomvang en bevolkingssamenstelling. Zo is de senioreneconomie één van de actieprogrammas in het thema Ondernemend Limburg. Omdat Limburg in vergrijzing voorop loopt bij de andere provincies kunnen de ondernemingen hier eerder dan elders inspelen op de behoeften en de wensen van ouderen. Zij kunnen nieuwe diensten en producten aanbieden en stimuleren dat de regio toeristisch aantrekkelijk is voor het groeiende aantal actieve senioren. Ook het streven om van Limburg een kenniseconomie en een technologische topregio te maken, past in die ontwikkeling. Zo zoekt de Provincie naar slimme oplossingen om werk en dienstverlening op peil te houden, ondanks een dalende potentiële beroepsbevolking. Gedeputeerde Herman Vrehen: Dat het bevolkingsaantal daalt hoeft niet zonder meer een slechte zaak te zijn. Er zitten ook positieve kanten aan. Misschien moeten we een aantal zaken wel over een heel andere boeg gaan gooien. Denk bijvoorbeeld aan verschuivingen in de arbeidsmarkt, waar tekorten in bepaalde beroepsgroepen vragen om gerichte maatregelen.
De prognoses vormen in ieder geval aanleiding voor het organiseren van een breed maatschappelijk debat. Ook in ons overleg met gemeenten bekijken we hoe we ons beleid hierop het beste kunnen aanpassen.

De Provincie Limburg heeft in de uitwerking van de themas in haar coalitieakkoord al nadrukkelijk rekening gehouden met de veranderingen in bevolkingsomvang en bevolkingssamenstelling. Zo is de senioreneconomie één van de actieprogrammas in het thema Ondernemend Limburg. Omdat Limburg in vergrijzing voorop loopt bij de andere provincies kunnen de ondernemingen hier eerder dan elders inspelen op de behoeften en de wensen van ouderen. Zij kunnen nieuwe diensten en producten aanbieden en stimuleren dat de regio toeristisch aantrekkelijk is voor het groeiende aantal actieve senioren. Ook het streven om van Limburg een kenniseconomie en een technologische topregio te maken, past in die ontwikkeling. Zo zoekt de Provincie naar slimme oplossingen om werk en dienstverlening op peil te houden, ondanks een dalende potentiële beroepsbevolking. Gedeputeerde Herman Vrehen: Dat het bevolkingsaantal daalt hoeft niet zonder meer een slechte zaak te zijn. Er zitten ook positieve kanten aan. Misschien moeten we een aantal zaken wel over een heel andere boeg gaan gooien. Denk bijvoorbeeld aan verschuivingen in de arbeidsmarkt, waar tekorten in bepaalde beroepsgroepen vragen om gerichte maatregelen. De prognoses vormen in ieder geval aanleiding voor het organiseren van een breed maatschappelijk debat. Ook in ons overleg met gemeenten bekijken we hoe we ons beleid hierop het beste kunnen aanpassen. Daarbij is het de bedoeling, dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in de eigen omgeving, in een aangepaste of een nieuwgebouwde zorgwoning. Zonodig wordt vanuit wijksteunpunten zorg op maat geboden.

In 2002 is er een definitief einde gekomen aan de groei van de Limburgse bevolking. Verwacht wordt, dat de omvang van de totale Limburgse bevolking in 2035 gedaald zal zijn tot het niveau van 1970 (net iets minder dan 1 miljoen Limburgers). Limburg loopt daarmee in bevolkingsdaling voorop, vergeleken met alle andere provincies in Nederland. De daling van de omvang van de bevolking gaat gepaard met een sterke verandering van de bevolkingssamenstelling naar leeftijd. Dit komt omdat de naoorlogse geboortegolf in 2035 een leeftijd bereikt van 60-90 jaar. Daarnaast wordt de leeftijdsgroep in de vruchtbare leeftijd kleiner, waardoor er minder kinderen geboren worden en ook de potentiële beroepsbevolking daalt tussen 2004 en 2035 met bijna 210.000 personen.
De bevolkingsdaling heeft het eerste ingezet in de regio Parkstad Limburg. Binnen 10 jaar daalt de bevolking in alle Limburgse regios. Momenteel daalt het inwonertal in de helft van de Limburgse gemeenten. Over nog eens 10 jaar zal in bijna alle Limburgse gemeenten het inwoneraantal dalen.

Etil BV heeft in opdracht van het College van GS de bevolkingsprognose voor de provincie Limburg geactualiseerd. De nieuwe prognose geldt voor de jaren 2004-2035.

18-2-2004 13:33