Gemeente Breda

Persberichten

18-02-2004

Breda, aantrekkelijke stad om te wonen

Resultaten burgerenquête 2003

Inwoners vinden Breda een aantrekkelijke stad om te wonen. Dat blijkt uit de resultaten van de Burgerenquête die de gemeente in 2003 voor de 10e keer heeft gehouden. Bijna 4.000 mensen gaven hun mening over de stad, het gemeentebeleid, ontwikkelingen en plannen en over de dienstverlening van de gemeente. Het gemeentebestuur wil graag weten wat haar inwoners van Breda vinden en gebruikt deze gegevens bij de verdere plannen voor de stad. In deze jubileumuitgave van de Burgerenquête staat een samenvatting van de meningen, wensen en behoeften van de ondervraagden.

Een greep uit de resultaten:
Over de contacten met de gemeente rond parkeren, fietsenstallingen, afvalservice, natuur- en milieu-educatie, stadstoezicht, openbare ruimte, woonomgeving en informatie over producten zijn Bredanaars tevreden. Voor klantvriendelijkheid geven de ondervraagde burgers een dikke zeven. Bredanaars zijn ook tevreden over de netheid en veiligheid van de openbare ruimte. De tevredenheid over het openbaar groen neemt nog steeds toe. Toch blijven Bredanaars zich ergeren aan zwerfvuil, verkeersonveiligheid, groenoverlast, parkeeroverlast en overlast van jeugd in hun directe woonomgeving.

De top 6 van de Bredase winkelcentra voor de wekelijkse boodschappen is Hoge Vucht, Valkeniersplein, Heksenwiel, Haagsemarkt/Princenhage, Markt Prinsenbeek en De Burcht. Bredanaars kopen hun doe-het-zelf artikelen bijna altijd in eigen stad, evenals woninginrichting, elektrische apparaten, rijwielen, motoren, tuinartikelen en dierbenodigdheden. Caravans, boten en kampeerartikelen koopt men vaak buiten Breda.

Tweederde van de volwassen Bredanaars kent de Nieuwe Veste als centrum voor beeldende kunsten met cursussen en voorstellingen. Twee op de tien Bredanaars die de Nieuwe Veste kennen, hebben die ook bezocht in het seizoen 2002/2003.
Bijna de helft van de Bredanaars weet dat De Beyerd, centrum voor beeldende kunst, in 2006 museum voor grafische vormgeving wordt.

Ruim driekwart van de bevolking ergert zich wel eens aan geluids- en geuroverlast. Evenals in de afgelopen twee jaar ondervinden de Bredanaars de meeste overlast van het geluid van bromfietsen, autos en vrachtautos. Ten opzichte van vorig jaar nam de overlast van het geluid van bromfietsen en scooters toe en daalden de meeste andere vormen van overlast licht. Een kleine groep Bredanaars (3%) ondervindt overlast van grote evenementen, voornamelijk geluids-, verkeers- en parkeeroverlast.

De gemeente levert met haar milieubeleid een bijdrage aan een gezond woon- en leefklimaat. Het overgrote deel van de Bredanaars vindt dat ze gezond woont in de eigen buurt. Een ruime meerderheid vindt de waterpartijen in hun woonbuurt voldoende schoon, een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Bredanaars zijn (zeer) tevreden over hun woning en woonomgeving. Slechts 3% is ontevreden over hun woning en 7% over hun woonomgeving. Eén op de zes Bredase huishoudens wil de eerstkomende 1 à 2 jaar (misschien) verhuizen vanwege hun huidige woning, om een persoonlijke reden of vanwege hun huidige woonomgeving.

Van de mensen met verhuisplannen wil driekwart het liefst in Breda blijven wonen. Bij een nieuwe woning vindt men vooral een grotere leefruimte, tuin en ruime woonomgeving belangrijk. Daarnaast wil 7% van de Bredase huishoudens hun huidige woning ingrijpend veranderen om achterstallig onderhoud weg te werken, de indeling van hun huis te veranderen of hun woning uit te breiden.

De helft van de Bredanaars kent het begrip Spoorzoneproject en het merendeel weet min of meer wat het betekent. Eén op de vijf Bredanaars wil meer informatie over onderdelen van het project. In het district Centrum en Noordoost is die behoefte groter dan in andere delen van Breda.

Ruim drie op de tien Bredanaars bezocht in 2003 wel eens één van de ongeveer dertig buurt- en gemeenschapshuizen. De belangrijkste aanleiding was carnaval, daarna onder meer kaarten, sport en vergaderen. Het percentage incidentele bezoekers steeg flink ten opzichte van de voorgaande jaren. Dat kan te maken hebben met de belangstelling voor carnaval en de verkiezingen. Veel buurt- en gemeenschapshuizen richten bij verkiezingen stemlokalen in.

De Burgerenquête 2003 is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar is bij de balie Voorlichting in het stadskantoor, bibliotheken, deelstadskantoren en meldpunten.

Breda, 18 februari 2004