Gemeente Breda

Persberichten

18-02-2004

BRTS wederom voorgedragen voor zendtijd

Het college stelt de gemeenteraad voor aan het Commissariaat voor de Media te adviseren de Bredase Radio en Televisie Stichting (BRTS) voor de komende 5 jaar zendtijd te verlenen. In december heeft het college dit zelfde voorstel gedaan. Toen besloot de raadscommissie echter om nogmaals de mogelijkheden voor een fusie tussen de BRTS en de BOS (Bredase Omroep Stichting) te onderzoeken. Nu de fusiepoging geen resultaat heeft opgeleverd, wordt de procedure voortgezet. Op 25 maart zal de gemeenteraad advies uitbrengen.

Er hebben zich twee gegadigden gemeld voor de vergunning: de Bredase Radio en Televisie Stichting en de Bredase Omroep Stichting. Conform de mediawet heeft de gemeente tweemaal een poging ondernomen om beide partijen tot elkaar te brengen. Op 4 februari gaf de BRTS aan geen heil te zien in een fusie met de BOS. De procedure is daarom voortgezet met de twee afzonderlijke kandidaten.

Het belangrijkste criterium bij de toewijzing van zendtijd is de samenstelling van het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) binnen de omroep. Dit orgaan bestaat uit een aantal vertegenwoordigers van de Bredase samenleving die gezamenlijk het inhoudelijke beleid van de omroep bepalen. De gemeenteraad moet toetsen of het PBO de verschillende stromingen binnen de stad goed vertegenwoordigt. De BRTS heeft de afgelopen maanden een aanzienlijke kwaliteitsslag gemaakt in de samenstelling van haar PBO. Het college is van mening dat het PBO van de BRTS in de nieuwe samenstelling de verschillende stromingen binnen de Bredase bevolking beter vertegenwoordigt dan het PBO van de BOS. Om deze reden draagt het college de BRTS voor. Na het advies van de gemeenteraad wordt de procedure vervolgd bij het Commissariaat. Het Commissariaat zal uiteindelijk besluiten aan welke van beide stichtingen de zendtijd toegewezen wordt.

Breda, 18 februari 2004