Gemeente Rotterdam

Nr. 20
18 februari 2004

Rotterdam pakt problemen van de onderkant van de woningmarkt aan

Het college van B&W bestrijdt de illegale kamerverhuur en werkt aan een legaal aanbod

De gemeente Rotterdam wil met een integrale aanpak de problemen in het souterrain van de woningmarkt verbeteren. Het college treedt op tegen illegale bewoning door het toezicht op de inschrijvingen bij burgerzaken en het optreden tegen illegale verblijfslogementen te verscherpen. De huidige concentratie van illegale pensions in sommige delen van de stad leidt tot veel overlast.

Daarom wil het college samen met de woningcorporaties en de bonafide particuliere verhuurders zorgen voor een beter en legaal aanbod van kamerverhuur in de stad en regio. Door een betere (ook regionale) spreiding van het aanbod en het aanbieden van meer reguliere alternatieven zullen probleemconcentraties worden voorkomen. Ook zal voor die bewoners die een intensieve begeleiding nodig hebben het zorgaanbod uitgebreid en geintensiveerd worden.

Deze aanpak past in het streven om de woningmarkt gezond te maken en de overlast voor sommige buurten terug te dringen. Daarbij wil het college de instroom in het souterrain beperken door te voorkomen dat probleemgroepen zich in Rotterdam vestigen. Tevens wil het college voorkomen dat mensen in de stad zodanig afglijden dat ze een beroep moeten doen op het aanbod van kamerverhuur in de stad.

Het college heeft de afgelopen tijd met de aanpak van malafide huiseigenaren en logementhouders veel illegale woonsituaties beëindigd. Het dreigen met dwangsommen heeft tot gevolg dat in veel gevallen malafide huiseigenaren de illegale bewoning zelf beëindigen.

Ook de zorgkant voor sommige bewoners in dit segment van de woningmarkt krijgt in het Uitvoeringsprogramma "Het souterrain van de Rotterdamse Woningmarkt" veel aandacht. Het stimuleren van certificering van legale kamerverhuur, het stimuleren van initiatieven van de woningcorporaties om onzelfstandige wooneenheden met begeleiding te realiseren voor specifieke groepen huurders (zoals Woonhotels) en het intensiveren van de zorgnetwerken zijn voorbeelden van de nieuwe aanpak van het college.

Met het uitvoeren van het programma wil het college de komende jaren samen met de woningcorporaties jaarlijks 300 onzelfstandige wooneenheden realiseren. In 2004 worden 500 adressen gecontroleerd in het kader van het strenger toezicht op de inschrijving bij burgerzaken, worden op twee plaatsen in de stad de zorgnetwerken uitgebreid tot Zorg-Informatie-Punt, 75 extra plaatsen voor de dagopvang en 75 extra voor de nachtopvang gerealiseerd en worden 440 woningen opgeleverd voor zorginstellingen incl. zorgaanbod en woonbegeleiding. In de handhaving worden 500 verdachte adressen gecontroleerd, 200 illegale verblijfsinrichtingen gesloten, dwangsommen opgelegd aan malafide huiseigenaren en is er een centraal meldpunt voor illegale kamerverhuur.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam