VVD



Nieuws

18 feb 2004 - Van Baalen: Minister Bot uit de
pas over Turkije

VVD-Europawoordvoerder Hans van Baalen vindt dat minister Bot van Buitenlandse Zaken uit de pas loopt met betrekking tot de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De minister stelt dat Turkije in 2015 lid moet zijn van de Europese Unie en vertrouwt erop dat de toetredingsonderhandelingen tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap, later dit jaar, kunnen worden geopend.

De Kamer heeft eerder, op voorstel van de VVD, uitgesproken dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije pas mogen worden gestart wanneer Turkije heeft ingestemd met een alomvattend vredesplan voor Cyprus, zijn bezettingstroepen uit Noord-Cyprus heeft teruggetrokken en Turkije een democratische rechtsstaat is geworden. Er mogen geen data worden genoemd voor het begin van de onderhandelingen noch voor het uiteindelijke EU-lidmaatschap. De opmerkingen van minister Bot zijn dus niet alleen voorbarig (de kwestie-Cyprus is nog niet opgelost, Turkije is nog geen democratische rechtsstaat naar Europees model), maar ook in tegenspraak met de opvattingen van de Kamer. De minister begeeft zich op glad ijs.

De VVD-fractie erkent ten volle dat EU-kandidaat Turkije grote vooruitgang heeft geboekt bij de modernisering van haar politieke bestel en haar economie. Wie kandidaat is, kan op termijn lid worden. Ook hier geldt: afspraak is afspraak. Echter, bij een zo belangrijke kwestie als het EU-lidmaatschap geldt het resultaat en niet de inzet.

18 februari 2004