CEO Intel: digitale technologie transformeert het bedrijfsleven en organisaties

Veranderingen dankzij silicium en oplossingen resulteren in hogere productiviteit en nieuwe kansen

San Fransisco, Intel Developer Forum, 18 februari 2004 - Intel CEO Craig Barrett heeft zijn visie uiteengezet op de wijze waarop de brede inzet van digitale technologie en voortdurende innovaties over de hele wereld zorgen voor fundamentele veranderingen op het gebied van handel, entertainment en communicatie. Hij deed dit in zijn keynote-speech voor ruim 4800 ingenieurs en ontwikkelaars, tijdens het IDF (Intel Developer Forum) in San Francisco. Volgens Barrett zorgen technologische innovaties voor tal van belangrijke veranderingen bij zowel organisaties als bij individuele mensen.

Barrett: "Naarmate organisaties over de hele wereld meer en meer informatietechnologie gaan inzetten als een middel om de productiviteit en de bedrijfsprestaties te verbeteren, betreden we een nieuw tijdperk van snelle veranderingen. Veranderingen die gestimuleerd worden door investeringen in nieuwe technologie. Er is een duidelijke convergentie van automatisering en communicatie gaande. Steeds meer bedrijven profiteren hiervan, terwijl dit ook nieuwe mogelijkheden creëert op het gebied van entertainment. Maar ook binnen de gezondheidszorg, biowetenschappen en andere gebieden waarin computertechnologie wordt toegepast, worden de voordelen van deze innovaties meer en meer benut. Deze transformatie stimuleert de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen en nieuwe toepassingsgebieden, waarbij digitale technologie en silicium centraal staan."

"Naarmate digitale technologie een rol gaat spelen in steeds meer aspecten van onze samenleving, moeten we er tegelijkertijd voor waken dat deze technologie niet te complex wordt voor de gebruikers. Intel en de rest van de industrie dienen zich te focussen op het ontwikkelen van echte oplossingen en niet alleen op nieuwe technische mogelijkheden. Oplossingen die voorzien in de behoeften van de gebruikers en die makkelijker en tegen lagere kosten geïmplementeerd kunnen worden binnen bedrijven, in het digitale huis en bij draadloze communicatie."

De Intel Itanium-processorfamilie is een sprekend voorbeeld van Intel's oplossing-georiënteerde benadering van grootschalige bedrijfsautomatisering. Dankzij nauwe samenwerking met partners en investeringen in softwareondersteuning en andere belangrijke ondersteunende technologieën, neemt het gebruik van de Itanium processorfamilie onder belangrijke klanten snel toe, waarbij deze wordt ingezet voor het verbeteren van de bedrijfsproductiviteit. Intel heeft in 2003 ruim 100.000 Itanium processors geleverd en er zijn momenteel grootschalige systeemimplementaties gaande bij tal van Fortune 500-bedrijven.

"De acceptatie van de Itanium-processor - die specifiek is ontworpen voor bedrijfskritische en zeer veeleisende toepassingen - in belangrijke sectoren zoals financiële dienstverlening is zeer hoog," vervolgt Barrett. "Steeds meer ondernemingen uit tal van bedrijfssectoren profiteren van de voordelen die het Itanium-platform levert op het gebied van het prestatievermogen, betrouwbaarheid, schaalbaarheid, beheerbaarheid en vele andere sleutelfactoren."

Intel richt zich daarnaast op andere uitdagingen op het gebied van automatisering, met het ontwikkelen van technologieën en platforms die verder gaan dan alleen de chipsnelheid. Intel heeft reeds verschillende technologieën op de markt gebracht, zoals HyperThreading (HT) en Intel Centrino mobiele technologie, die eindgebruikers - naast betere prestaties - nog tal van andere voordelen bieden.

Intel heeft tevens plannen aangekondigd om de zogeheten LaGrande technologie (LT) toe te gaan passen om de veiligheid van computersystemen te verbeteren. Een andere innovatie, bekend als Vanderpool technology (VT), moet gaan zorgen voor een hogere systeembetrouwbaarheid, meer flexibiliteit en een snellere systeemrespons. Andere technologieën bieden voordelen op het gebied van het verwerken van digitale media, netwerkprestaties, de algemene systeemprestaties en datamining. In de toekomst zullen nog meer verbeteringen worden toegepast in Intel-processors, die voordelen bieden voor het totale systeemplatform.

Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar zal Intel een 64-bit geheugentechnologie introduceren voor zijn IA-32 architectuur voor server- en werkstationprocessors. Deze 64-bit technologie is slechts één van tal van platforminnovaties die Intel zal bieden of reeds biedt voor dit marktsegment. Hiertoe behoren onder andere HyperThreading-technologie, PCI Express, ondersteuning voor DDR2-geheugen, verbeterd energiebeheer en SSE3-instructies.

"Intel beschikt over de middelen, de flexibiliteit, de ondersteuningscapaciteit en de technologische expertise om klanten datgene te bieden dat zij zoeken," aldus Barrett. "Het aanbod van een brede reeks producten en oplossingen in combinatie met de Itanium processorfamilie, betekent dat we klanten de beste end-to-end oplossingen kunnen bieden in een scala aan 64- en 32-bit configuraties."

Intel richt zich tevens op het stimuleren van de transformatie die momenteel in de thuisomgeving plaatsvindt. Het groeiende gebruik van digitale technologie thuis creëert nieuwe kansen voor bedrijven die er in slagen om waarde en nieuwe mogelijkheden te combineren met lagere kosten voor consumentenelektronica. De beschikbaarheid van draadloze breedbandtechnologie zorgt voor een verdere transformatie van automatisering en communicatie. Net zoals Intels Centrino mobiele technologie ervoor heeft gezorgd dat gebruikers anders omgaan met technologie, zo zal een volgende generatie mobiele communicatietechnologie in combinatie met nieuwe communicatiestandaards zoals WiMax ervoor zorgen dat de convergentie van automatisering en communicatie verder wordt versneld.

"Siliciumtechnologie is de drijvende kracht achter de transformatie van handel, entertainment, educatie en wetenschap," concludeert Barrett. "De investeringen van Intel in R&D, in de productiecapaciteit en in de wereldwijde markten, in combinatie met onze focus op het creëren van een breed aanbod aan oplossingen, betekent dat de mogelijkheden voor groei en innovatie alleen worden beperkt door ons eigen voorstellingsvermogen."

Over IDF
Het Intel Developer Forum (IDF) is het belangrijkste evenement voor hardware- en software-ontwikkelaars. Intel Developer Forums worden het hele jaar door gehouden over de hele wereld en brengen belangrijke spelers in de industrie bij elkaar om de nieuwste technologieën en producten voor PC's, servers, communicatieapparatuur en handheld clients te bespreken. Meer informatie over IDF en Intel-technologie is te vinden op http://developer.intel.com.