Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 19: THEATER DE LAMPEGIET (18-02-2004)

Gemeente geeft amateurgroepen zelf korting op huur theater Theater De Lampegiet krijgt 35 duizend euro minder subsidie

Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten theater De Lampegiet met ingang van 2005 jaarlijks 35 duizend euro minder subsidie te geven. De gemeente gaat dit bedrag gebruiken om gesubsidieerde Veenendaalse amateurgroepen zelf vijftig procent korting te geven op de kosten voor de huur van het theater, als zij daar uitvoeringen houden.

Theater De Lampegiet gaf Veenendaalse amateurgroepen een korting op de huur van het theater, maar heeft die korting met ingang van 1 augustus 2003 afgeschaft om het tekort van het theater terug te dringen. De gemeenteraad heeft deze kortingsregeling bij de ingebruikneming van theater De Lampegiet in 1986 vastgesteld en het college vindt het belangrijk dat plaatselijke amateurgroepen en scholen gebruik kunnen blijven maken van het theater. Zonder de korting op de zaalhuur is dit voor velen van hen echter onbetaalbaar.
Het theater wil de korting zelf niet geven aan de Veenendaalse amateurgroepen, daarom heeft het college besloten de subsidie aan De Lampegiet jaarlijks met 35 duizend euro te verminderen. De gemeente gaat dit bedrag vervolgens gebruiken om de amateurgroepen korting te geven op de huur van het theater.

Sluitend
Verder wil het college met theater De Lampegiet duidelijke afspraken maken over de beschikbare budgetten die de gemeente voor het theater heeft. De Lampegiet moet in het vervolg sluitende begrotingen indienen.
De afgelopen jaren heeft het theater regelmatig begrotingen bij de gemeente ingediend, die hoger waren dan de budgetten die de gemeente beschikbaar had voor De Lampegiet. Omdat het theater en de gemeente wel graag wilden dat het aantal voorstellingen en andere activiteiten groeide, heeft de gemeente de tekorten van het theater tot nu toe altijd achteraf gedekt.

Om meer duidelijkheid te krijgen in de subsidie die het nodig heeft, heeft het theater - in overleg met de gemeente - het onderzoeksbureau Buys Culturele Profielen De Lampegiet laten 'doorlichten'. De conclusie was dat het theater goed functioneert, maar wil het dat blijven doen dan zou er structureel 150 tot 200 duizend euro subsidie per jaar bij moeten.
De gemeente heeft De Lampegiet vorig jaar eenmalig 75 duizend euro extra subsidie gegeven en vanaf 2004 jaarlijks 100 duizend euro. De gemeenteraad heeft tijdens de laatste begrotingsbehandeling van de gemeente besloten dat ook het theater het vanaf 2005 met vijf procent subsidie minder moet doen.
Als theater De Lampegiet met zijn begroting binnen de beschikbare subsidie van de gemeente wil kunnen blijven, zal het het aantal voorstellingen voor het seizoen 2004-2005 flink moeten beperken.