Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 20: LEVENSLOOPBESTENDIG WONEN VEENENDAAL-OOST (18-02-2004)

Levensloopbestendig wonen in Veenendaal-oost

Het college van B en W en Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost zijn blij dat de provincie Utrecht de nieuwe woonwijk Veenendaal-oost alsnog heeft aangewezen als Nieuw Wonen project.

Met het project Nieuw Wonen wil de provincie ervaring opdoen met het ontwikkelen van woonwijken die voor bewoners gedurende hun gehele levensloop geschikt zijn. Op 17 februari 2004 liet Gedeputeerde Staten weten dat Veenendaal-oost als tweede project in de provincie in aanmerking komt om ervaring op te doen met levensloopbestendig wonen. Projectwethouder H. Roor en wethouder Welzijn, R. Westerlaken-Loos, zijn tevreden over de nieuwe beslissing. "We zijn blij dat we samen met de andere betrokken partijen de provincie hebben kunnen overtuigen dat we ons daadwerkelijk hard willen maken voor een levensloopbestendig Veenendaal-oost."
Het voorstel dat eerder werd ingediend voor Veenendaal-oost, voldeed volgens gedeputeerde staten niet aan de criteria. Daarop is overwogen een tweede bestaande wijk (naast de al eerder geselecteerde wijk Ondiep in Utrecht) te selecteren, maar provinciale staten lieten weten in beginsel vast te willen houden aan de keuze voor een nieuwbouwwijk. Na overleg tussen de provincie en gemeente Veenendaal maakt gedeputeerde staten de keuze voor Veenendaal-oost. De statencommissies Ruimte en Groen en Zorg, Cultuur en Welzijn zullen zich op 8 maart aanstaande over dit voorstel uitspreken.

Voortrekkers
Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost (OVO) is op dit moment samen met de gemeente Veenendaal bezig met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Veenendaal-oost. Deze wijk biedt in de toekomst ruimte voor de bouw van 3.000 tot 3.500 woningen, inclusief voorzieningen voor een wijk van deze omvang. Onlangs is door OVO een brede werksessie georganiseerd waarin met leden van de raadscommissie Stad, het college van B en W en marktpartijen ondermeer is gesproken over de invulling van levensloopbestendig wonen in deze nieuwe woonwijk. Provincie, OVO en de gemeente zullen samen met de meest betrokken partijen uit het maatschappelijk veld een werkgroep vormen. Het maatschappelijk veld in deze werkgroep wordt vertegenwoordigd door Patrimonium woonstichting, Stichting Philadelphia zorg, Kwink en Stichting De Vaart en een stedenbouwkundig bureau. Onder regie van de provincie zal de werkgroep eisen gaan formuleren voor een levensloopbestendige invulling. Daarbij gaat het om voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn en zorg, maar ook om veiligheid, verkeer en de inrichting van de openbare ruimte. Het traject voor het programma van eisen voor het ontwerp van een levensloopbestendige woonwijk loopt parallel met het traject van de Milieueffectrapportage (MER) voor deze wijk.