Politie Friesland

Politieberichten 17/2 13.00 uur t/m 18/2 07.00 uur

Fryslân 18-02-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen van 07.00 t/m 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Heerenveen: winkeldiefstal
Op dinsdag om 13.30 uur heeft er een winkeldiefstal plaatsgevonden in een winkel aan de Pleinweg. Een 38-jarige verdachte uit Heerenveen had een trui gestolen. Winkelpersoneel alarmeerde de politie die de verdachte heeft aangehouden. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Dokkum: aanrijding met letsel
Op dinsdag om 09.10 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op het Pelmeulenpadsje. Een 16-jarige bromfietser uit Dokkum reed in de richting Birdaarderstraatweg en verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hij kwam ten val en raakte gewond. Hij is met de ambulance naar de Sionsberg in Dokkum gebracht. Ook zijn bromfiets raakte beschadigd.

De Knipe: snelheidscontrole
Op dinsdag tussen 13.45 en 15.00 uur heeft de politie op de Dominee Veenweg een snelheidscontrole met de laser gehouden. In totaal kwamen er 50 autos voorbij op de weg waar 50 kilometer per uur is toegestaan. In totaal heeft de politie vier automobilisten bekeurd: zij reden 61, 62, 66 en 69 kilometer per uur na correctie.

Leeuwarden: bedreiging, aanhouding
Op dinsdag om 16.00 uur kreeg de politie de vraag van een begeleid woning stichting om te assisteren bij het uit huis plaatsen, aan de Daslook, van twee asielzoekers. De reden voor de uit huis plaatsing was dat twee bewoners zich al enige tijd agressief gedroegen richting buurt en begeleiders. Tevens was er sprake van lawaai overlast. De twee kregen van de voogdij-instelling een schriftelijke ontzegging. Een groep bewoners ging zich bemoeien met de uit huis plaatsing en wilde het voorkomen. De onruststokende vrienden werden als eersten uit het huis gezet. Bij het verlaten van de woning moesten de twee jongens, beiden 16 jaar, de sleutel inleveren, bij de een gaf dit problemen. Er ontstond een worsteling tussen de politie en de jongens. Bij het wegrijden in een busje stak een van de jongens zijn hand naar buiten en maakte een schietende beweging. Daarop heeft de politie de ene 16-jarige verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Een 21-jarige verdachte, die zich met de zaak bemoeide, werd aangehouden omdat hij de politie verbaal bedreigde.

Heerenveen: woningbrand
Op dinsdag om 17.10 uur heeft er een woningbrand plaatsgevonden in een woning aan de Tjerk Bottemastraat. De woning beschikte niet meer over elektriciteit waarop de bewoner enkele gaslampjes kocht om de woning van licht te voorzien. Er brandden inmiddels ook al enkele waxinelichtjes. Bij het aansteken van de gaslampen kwam er gas vrij in de richting van de waxinelichtjes. Hierdoor vatten de gordijnen vlam en ontstond er een ontploffing. Door de ontploffing werd een ruit opgeblazen waardoor er een gat ontstond. De brandweer heeft de woning nog gecontroleerd. De bewoners (17, 43 en 42 jaar) raakten geen van allen gewond bij dit incident.

Drachten: diefstal zand, aanhouding verdachte
Op dinsdag om 18.30 uur kreeg de politie een melding van diefstal van zand aan het Grasland. Hier lag een bult zand waar een paar kuub van verdwenen was. Op basis van het kenteken dat door de melder was doorgegeven kon de politie een verdachte achterhalen. Een 51-jarige verdachte uit Drachten bleek bij zijn woning aan kar met zand voor zijn huis te hebben staan. De politie heeft de verdachte aangehouden.

Harkema: aanrijding met letsel
Op dinsdag om 15.00 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Reitsmastrjitte. Een 37-jarige automobiliste uit Surhuisterveen reed in de richting van de Landyk. Ze wilde linksaf een bedrijfsterrein oprijden, hierbij verleende zij echter geen voorrang aan de tegemoetkomende 18-jarige bromfietser uit Harkema. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser kwam ten val en raakte gewond aan zijn knie. Hij is met de ambulance naar Nij Smellinghe in Drachten overgebracht.

Sint Annaparochie: opgevoerde scooters
Op dinsdag om 20.00 uur heeft de politie de bromfietsen van twee 16-jarige inwoners uit Sint Annaparochie gecontroleerd. Na een test bleek dat beide bromfietsen opgevoerd waren tot een snelheid van bijna 70 kilometer per uur. De jongens kregen allebei een boete van 95 euro.

Lemmer: diefstal jas, aanhouding verdachte
Op dinsdag om 22.15 uur heeft er een diefstal van een jas plaatsgevonden in een horecagelegenheid aan de Nieuwburen. Een 39-jarige inwoner uit Lemmer zat aan de bar en ging naar boven. Toen hij terugkwam, zat zijn jas helemaal dicht en de mouwen waren dik. Hij werd hierop aangesproken, het bleek dat hij een zwarte leren jas onder zijn jas had aangetrokken. De eigenaar van de jas, een 34-jarige inwoner uit Lemmer, zat ook in de horecagelegenheid en herkende zijn jas. De politie heeft de verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Heerenveen: rijden onder invloed
Op woensdag om 00.30 uur heeft de politie een 42-jarige automobiliste uit Heerenveen staande gehouden op de KR Poststraat. De automobiliste reed gevaarlijk en werd daarom gevraagd aan een blaastest mee te werken. Ze saboteerde de blaastest waarop haar rijbewijs werd ingevorderd. Later op de avond zag de politie op de Nieuwstraat de automobiliste weer rijden. Daarop is ze aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs.

Leeuwarden: woninginbraak
Op dinsdag tussen 15.30 en 21.20 uur is er ingebroken in een woning aan het van Eesterenplein. Men heeft een raam ingeslagen en uit de woning zijn sieraden weggenomen. De 25-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Op woensdag 04.30 uur heeft de politie op de Stationsweg een 46-jarige automobilist uit Leeuwarden staande gehouden. Omdat de automobilist zonder licht reed, vroeg de politie hem mee te werken aan een blaastest. Hij blies 695 ug/l en daarmee werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Kollum: uitslaande brand
Op woensdag om 01.30 uur is er een brand ontstaan in een woning aan de Voorstraat. Omdat er sprake was van een uitslaande brand zijn de bewoners van omliggende panden door de politie geëvacueerd. De brandweer had om 02.25 uur de brand onder controle. Er werd nog tot 05.00 uur nageblust. Over de oorzaak en de schade van de brand is nog niets bekend. Er wordt verder onderzoek ingesteld.