Politie Amsterdam-Amstelland

Groot aantal overvallen opgelost
18-2-2004. Met de arrestatie van 16 mannen in de leeftijd van 14 tot 30 jaar heeft de politie een groot aantal roofovervallen opgelost. Tankstations, winkels en een woning in Amsterdam-Noord waren daarbij doelwit. Alle verdachten, de meesten afkomstig uit Amsterdam-Noord, zijn in bewaring gesteld.

In januari 2004 werd een speciaal politieteam samengesteld nadat in de maand december het aantal overvallen in Noord behoorlijk was gestegen. De eerste overval die werd opgelost betrof een overval op een tankstation in Amsterdam-Noord. Een getuige had het kenteken van de vluchtauto genoteerd. Dit kenteken leidde naar de woning van één van de verdachten, die daar werd gearresteerd. Technisch en tactisch onderzoek leidde tot de arrestatie van twee andere betrokkenen. De tweede overval waar het team zich op richtte was een overval op een BP-tankstation. Het televisieprogramma 'Ter Plaatse' werd ingeschakeld. Een tip en eigen onderzoeksresultaten leidden uiteindelijk tot de arrestatie van een 30-jarige verdachte. Vernielzuchtige jongens gesnapt

18-2-2004. Dinsdagavond rond negen uur werden drie 16-jarige jongens opgemerkt door een alerte getuige toen zij vernielingen aanrichtten in een metrotunnel. Het trio wilde er vandoor gaan, maar de politie was ze te snel af. De vernielers werden meegenomen naar het bureau en later op de avond overgedragen aan hun ouders. Zij zullen de aangerichte schade moeten vergoeden.

---

Zes arrestaties na serie straatroven

18-2-2004. De politie van wijkteam Amstelveen-Zuid heeft met de arrestatie van zes jonge Amsterdammers (13 tot 17 jaar) een einde gemaakt aan een serie straatroven in Amstelveen-Zuid. Inmiddels hebben de verdachten zeven zaken bekend. Bovendien kwamen vier diefstallen aan het licht. Alle verdachten zijn inmiddels geleid voor de officier van justitie.

Sinds januari vonden er rond het metrotunneltje aan de Marne steeds meer straatroven plaats. Meestal waren scholieren van een nabijgelegen middelbare school het slachtoffer. Vaak was hun GSM de buit. De jonge slachtoffers moesten onder bedreiging van geweld (soms met een mes) hun goederen afstaan. Onder leiding van de officier van justitie van het parket Amsterdam werd een technisch en tactisch onderzoek ingesteld. Dit leidde al snel naar een verdachte. Het bleek te gaan om een heler van gestolen goed. Via dit spoor kwamen de rechercheurs uiteindelijk bij de feitelijke straatrovers terecht. Deze bekenden zeven berovingen, twee diefstallen van een fiets en twee diefstallen uit schooltassen.

---


---

Goed signalement leidt naar daders

18-2-2004. Twee mannen die maandag op Kleiburg een man met een vuurwapen hadden bedreigd zijn dinsdag gearresteerd. Politiemensen herkenden het duo.

Maandagavond stapten vier mannen plotseling bij het slachtoffer in de auto en dirigeerden hem naar de Venserpolder. Omdat de man dit niet wilde en vermoedde dat hij het slachtoffer zou worden van een beroving, stopte hij de auto bij Kleiburg en verzocht het viertal de auto te verlaten. Toen de mannen weigerden het voertuig te verlaten ontstond een schermutseling waarbij een van de mannen een vuurwapen trok en dit op het slachtoffer richtte. De man schrok hier zo van dat hij een winkel invluchtte. Het viertal nam hierna de benen. Het slachtoffer deed vervolgens aangifte en kon een duidelijk signalement geven van zijn belagers.

Dinsdagavond herkenden agenten twee van de daders toen die zich ophielden in de omgeving van Kraaiennest. Toen de verdachten in de gaten kregen dat de dienders het op ze voorzien hadden probeerden ze te vluchten in de auto van een snorder. De chauffeur weigerde echter door te rijden en stopte op aanwijzing van de politie. Hierop konden de twee verdachten worden aangehouden. Er werd een mes en een vuurwapen aangetroffen.

---

Serie-inbrekers uit Lisse aangehouden

18-2-2004. Dinsdagavond rond acht uur werden drie mannen, in de leeftijd van 20 tot 22 jaar, in de Indische buurt aangehouden op verdenking van inbraken in Lisse. Aan de arrestatie ging een lange rit vanuit Lisse vooraf. De drie mannen zijn overgebracht naar een politiebureau in de politieregio Hollands-Midden.

De laatste tijd vonden er veel woninginbraken plaats in Lisse. Gisteren werden de drie verdachten op heterdaad betrapt. Een lange achtervolging van het stel door dienders uit Hollands-Midden eindigde in de Amsterdamse Molukkenstraat. Een verdachte kon direct bij de auto worden aangehouden. Een tweede verdachte dook in het water van de Valentijnkade. Inmiddels verleenden Amsterdamse politiecollega's assistentie. De zwemmende verdachte kon aan de andere kant van de Valentijnkade worden aangehouden. Hij verzette zich hevig waardoor pepperspray gebruikt moest worden. In de directe omgeving kon ook de derde verdachte worden aangehouden.

---

Straatrover gepakt na belletje slachtoffer

18-2-2004. Dinsdagavond werd een 28-jarige man gearresteerd kort nadat hij op de Amstelkade een straatroof had gepleegd. Het slachtoffer liep op straat te bellen toen hij krachtig om zijn nek werd gepakt en een vuurwapen op zich gericht kreeg. Tegelijkertijd rukte een tweede man zijn GSM uit zijn hand. Beide mannen zetten het hierna op een lopen, achtervolgd door het slachtoffer. Een van de daders richtte zijn wapen op het slachtoffer en gooide de mobiele telefoon in zijn richting. Deze aarzelde niet en belde meteen het alarmnummer van de politie om het signalement van zijn berovers door te geven. Een van de daders kon hierdoor in de omgeving worden aangehouden. In zijn broeksband werd een vuurwapen aangetroffen.

---