Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Een jaar boordevol buurtactiviteiten

In een tiental buurtoverleggen, de meeste daarvan drukbezocht en soms zelfs bruisend, hebben buurtbewoners in december en januari hun eigen buurtbudget verdeeld. Het Dagelijks Bestuur van Geuzenveld-Slotermeer heeft dinsdag 17 februari grotendeels goedkeuring verleend aan de ingediende voorstellen.

Elke buurt heeft de ruim 10.000 euro besteed. Er staat bewoners dan ook heel wat te wachten: zeilmiddagen, computercursussen, een voetbalveld voor de jeugd, en natuurlijk multiculturele buurtfeesten op verschillende locaties in het stadsdeel.

Op het buurtoverleg in december en januari hebben bewoners zelf voorstellen in kunnen dienen ter verbetering van het onderlinge contact of van de woonomgeving. Het stadsdeel stelt voor deze voorstellen per jaar voor elke buurt een buurtbudget ter beschikking van EUR 11.345. Stadsdeelvoorzitter Robin de Bood is erg tevreden over de buurtbudgetrondes. "Ik vond het zeer positief. Ik heb veel nieuwelingen gezien, ook jongeren, die met verfrissende voorstellen kwamen. Er sprak ook saamhorigheid en verantwoordelijkheidsgevoel uit de ingediende voorstellen. Geld voor een bootje om vuil te scheppen, bijvoorbeeld. En een computercursus voor ouderen. Dat doe je niet voor jezelf, maar voor anderen bij jou in de buurt."

Meer activiteiten dan geld: budget niet toereikend In sommige buurten was het beschikbare buurtbudget bij lange na niet toereikend voor de ingediende voorstellen. Er werd dan flink gediscussieerd. Soms leidde dit ertoe dat een activiteit weggestemd werd. In een ander geval deed iedere indiener water bij de wijn: dan maar allemaal wat minder geld. De activiteiten zijn erg divers van aard. In buurt 1 kunnen bewoners onder meer een zomerse zeilmiddag verwachten, in buurt 3 zal een schoonmaakactie gehouden worden. In buurt 5 wordt het buurtgeld besteed aan de aanleg van een voetbalveld in de Kierkegaardstraat en aan preventie van criminaliteit. Het voorstel uit buurt 8 voor een cursus om depressiviteit te voorkomen haalde het niet in het buurtoverleg. Het Dagelijks Bestuur vond deze activiteit wel belangrijk en stelt hier alsnog geld voor beschikbaar.

Bestuur wil het anders
Het Dagelijks Bestuur wil de verdeling het buurtbudget volgend jaar anders gaan aanpakken. De Bood: "Soms overstijgt een wens het buurtniveau. De schaalgrootte van de buurt knelt dan. Ik vraag me ook af of we ons niet teveel beperkingen opleggen door maar eens per jaar het buurtbudget toe te kennen. Ik vind dat buurtbewoners op elk moment moeten kunnen aankloppen met een voorstel voor een activiteit." De Bood is verder van mening dat het buurtoverleg geen goede afspiegeling van de buurt vormt. "Het schort hier en daar nog wel aan representativiteit, maar ook aan het democratische gehalte. In buurt 6 waren slechts vijf bewoners aanwezig." Een volledig overzicht van de bestedingen per buurt is te vinden bij de Steunpunten voor Leefbaarheid en Veiligheid, of op deze site, onder Buurtgerichte Aanpak

Contact:
Margot Blom
Gerelateerde bericht(en):
Besteding Buurtbudgetten 2004