Gemeente Amsterdam

Compensatie voor gestegen ziektekosten Amsterdamse minima 18 februari 2004 - Herbert Raat
Het Amsterdamse college van B&W heeft op 17 februari besloten in totaal 2,4 miljoen euro extra uit te trekken om de kosten van de gestegen eigen bijdrage voor de aanvullende ziektekostenverzekering voor Amsterdamse minima voor een groot gedeelte te compenseren. De gemeente wil hiermee bereiken dat een goede ziektekostenverzekering ook voor de Amsterdamse minima bereikbaar blijft.

Op woensdag 18 februari jl hebben namens de gemeente Amsterdam, wethouder Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb en namens verzekeraar Agis, bestuursvoorzitter Eelke van der Veen een contract ondertekend waarin de aanvullende ziektekostenverzekering is geregeld.

De premie voor de ziektekostenverzekering is als gevolg van rijksbezuinigingen in 2004 verhoogd. Voor het grootste deel van de minima (dit zijn Amsterdammers met een inkomen tot 105% van de bijstandnorm), die gebruik maken van de aanvullende collectieve ziektekosten verzekering van de gemeente Amsterdam, is de premie gestegen met zo'n 107 euro per jaar. De gemeente Amsterdam gaat ongeveer de helft van de gestegen premie voor de collectieve ziektekosten verzekering compenseren vanuit het bijzondere bijstand budget. Het gaat in totaal om zo'n 51.000 Amsterdammers en hun kinderen die via de Sociale Dienst bij Agis een aanvullende ziektekostenverzekering hebben, de zogenaamde AV Amsterdam en de AV Plus Amsterdam.

Het voordeel voor de Amsterdammers die van de collectieve ziektekostenverzekering gebruik maken is:

* De premie wordt automatisch betaald door de Sociale Dienst Amsterdam.

* De dekking is uitgebreider dan bij vergelijkbare Agis pakketten. Daardoor hoeven de deelnemers voor een aantal kosten geen bijzondere bijstand aan te vragen maar kan men dit rechtstreeks declareren bij Agis. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om:
1. Brillen.

2. Tandartskosten.

3. Orthodontie voor kinderen en volwassenen.
4. Diverse eigen bijdragen. Bijvoorbeeld fysiotherapie, de anticonceptie pil (tweede generatie) en de eerste IVF behandeling (alleen AV Plus Amsterdam).

Pb-027

© Gemeente Amsterdam