Ingezonden persbericht


Persbericht

Borland-software ingezet bij NASA Rovers' zoektocht naar water en leven op Mars

~ Borland-oplossingen gebruikt bij de ontwikkeling van het Collaborative Information Portal van NASA ~

18 februari 2004 - Borland Software Corporation (Nasdaq NM: BORL) maakt vandaag bekend dat NASA gebruik heeft gemaakt van Borland-oplossingen voor de snelle ontwikkeling van het Collaborative Information Portal (CIP) voor de missie van de Mars Exploration Rovers. Bij dit langlopende NASA-onderzoeksproject, worden twee robotgeologen, de Spirit en de Opportunity, ingezet om gegevens te verzamelen over de oppervlakte van de rode planeet. Door atmosferische, minerale en grondmonsters van het Marsoppervlakte te analyseren, zullen de twee Rovers proberen het antwoord te vinden op de vraag of er ooit water en leven is geweest op Mars.

Borland-oplossingen zijn gebruikt voor de ontwikkeling van de CIP-infrastructuur, die is gebouwd met Enterprise JavaBeans® en webservices. De CIP-infrastructuur levert gegevens en beelden die van Mars zijn gedownload, samen met personeels- en activiteitenschema s, televisie- en radioberichten en de huidige tijd in verschillende tijdszones op aarde en op Mars. De CIP-clientapplicaties worden gebruikt door NASA-wetenschappers en -onderzoekers over de gehele wereld en door missiemanagers in het controlecentrum bij Jet Propulsion Laboratories (JPL) in Pasadena, Californië.

"We hadden minder dan twee jaar de tijd voor de voltooiing van de CIP-infrastructuur, een zeer belangrijk onderdeel voor het verkrijgen van gegevens van de Marsrovers en het sturen van informatie over de missiestatus naar de wetenschappers in het controlecentrum," aldus Ronald Mak, senior scientist bij het Research Institute for Advanced Computer Science en CIP-middlewarearchitect voor NASA. "Het Collaborative Information Portal heeft al voordat de Rovers op Mars landden, een rol gespeeld in verschillende operationele gereedheidtests bij JPL. Het verhogen van de productiviteit van de ontwikkelaars was van doorslaggevend belang. Bovendien zocht ik naar een ontwikkelomgeving die Enterprise JavaBeans, Webservices en de BEA® WebLogic® applicatieserver ondersteunde. De CIP-infrastructuur werkt ook samen met back-end datastores die bestaan uit fileservers en een Oracle metadatabase, waardoor integratie een sleutelrol speelde in het ontwikkelproces. De oplossing van Borland bood de interoperabiliteit die NASA nodig had. Dit stelde ons in staat integrale functionaliteit te leveren binnen een zeer strak tijdsschema."

De enorme hoeveelheden gegevens die gedurende de negentig dagen van hun missie door de Rovers worden verzameld, worden via satellieten vanaf Mars verzonden, vervolgens door software op aarde verwerkt en daarna op fileservers bij JPL opgeslagen. Het Collaborative Information Portal stelt wetenschappers en onderzoekers van NASA in staat deze gegevens snel op te vragen voor analyse. De data kan worden opgevraagd door middel van diverse zoekcriteria, zoals het bestandstype en het Roverinstrument dat de gegevens heeft gegenereerd. Borland-oplossingen speelden een sleutelrol in de ontwikkeling van deze belangrijke software.

Afbeeldingen die zijn gemaakt door de NASA Mars Exploration Rovers en gedetailleerde informatie over hun missie, zijn te vinden op: http://marsrovers.nasa.gov/home/index.html.

Voor meer informatie over de oplossingen van Borland, kunt u kijken op de Borland website: http://www.borland.com/alm/.

(473 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Borland
Borland Software Corporation (Nasdaq NM: BORL) is een toonaangevende aanbieder van platformonafhankelijke oplossingen voor softwareontwikkeling en -deployment die zijn ontworpen om de gehele applicatieontwikkelcyclus te versnellen. Door managers, testteams, ontwerpers, ontwikkelaars en implementeerders in real-time met elkaar in contact te brengen, biedt Borland ondernemingen wereldwijd de mogelijkheid hun concurrentiepositie te verbeteren.

Meer informatie over Borland is te vinden op de Borland website, www.borland.com, of het Borland Developer Network, http://bdn.borland.com.

Voor verdere persinformatie, fotografie of een interview kunt u contact opnemen met Viviane Brokerhof van LEWIS, het IT PR bureau. Tel: +31 (0)40 235 46 00Fax: +31 (0)40 235 46 01
E-mail: vivianeb@lewispr.comWebsite: http://www.lewispr.com

Voor overige informatie kunt u contact opnemen met Paulina Logchies van Borland: Tel: +31 (0)20 503 51 00Fax: +31 (0)20 503 51 70
E-mail: plogchies@borland.comWebsite: http://www.borland.com

All Borland brands and products are trademarks or registered trademarks of Borland Software Corporation in the United States and other countries. All other marks are the property of their respective owners.

Safe Harbor Statement
De volledige Borland Safe Harbor Statement is te vinden op: http://www.borland-info.com/press_room/about_borland/index.html


---

LEWIS Communications BV
Marketing and Media relations for Technology Companies Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

tel: +31 (0)40 235 46 00
fax: +31 (0)40 235 46 01
web: http://www.lewispr.com
e-mail: persinfo@lewispr.com


---