Gemeente Tilburg

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90157
5000 AS Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 61
Faxnummer
013 542 90 71

Nummer
0408

Datum
18 februari 2004

Definitief ontwerp Tilburgse Dans- en Muziekschool

College stemt in met ontwerp nieuwbouw

Het college heeft dinsdag 17 februari jl. ingestemd met het ontwerp voor de nieuwbouw van de Tilburgse Dans- en Muziekschool (TDMS). Tevens heeft het college besloten het plan verder besteks- en aanbestedingsgereed te laten maken. Hiertoe wordt aan de gemeenteraad een kredietvoorstel voorgelegd.

Ontwerp nieuwbouw

De nieuwbouw van de TDMS is een ontwerp van het Haagse architectenbureau Atelier Pro. Dit bureau heeft, na een Europese architectenselectie, van de gemeente begin 2003 de opdracht gekregen om het ontwerp voor de nieuwbouw te maken. De nieuwbouw ligt aan de oostzijde van de B. Zwijsenstraat, nabij de ingang van de parkeergarage Koningsplein. Door de nieuwbouw wordt het gebied tussen de achterzijde van de panden aan de B. Zwijsenstraat en het Koningsplein flink opgewaardeerd.

Groen dak

De nieuwbouw voorziet naast kantoorruimte voor de TDMS, in ruimten voor muziek, dans, een foyer en een zaal voor presentaties en uitvoeringen. Hiermee wordt een eigentijdse en adequate huisvesting voor de Tilburgse Dans- en muziekschool gerealiseerd. De hoogte van het gebouw is ca. 13 meter. Een deel van de daken krijgt een begroeiing, waardoor het dak een groen en natuurlijk aanzien krijgt. In de noord-oosthoek van het nieuwbouwcomplex is de presentatieruimte gesitueerd. Deze hangt als het ware boven de entree van de parkeergarage. De foyer van de school is georiënteerd op de tuinzijde. Het gebouw is aan de randen van het gebied geplaatst zodat er in het gebied ruimte ontstaat voor een groene binnentuin. Deze tuin is overdag toegankelijk en in de avonduren afgesloten.

Kosten bouwplan

De kosten van het bouwplan worden geschat op ca. E 14 miljoen inclusief BTW. In de dekking zal worden voorzien middels een bijdrage uit de Reserve Grootschalige Investeringswerken. Hiertoe zijn reeds eerder middelen gereserveerd. Het overige deel van de investering wordt doorberekend in de exploitatie. Naast een bijdrage uit de RGI wordt er in de meerjarenbegroting reeds rekening gehouden met een structurele bijdrage van ca. E 0,15 miljoen in de exploitatie van de TDMS. Het definitieve besluit t.a.v. realisatie en kostendekking zal naar verwachting eind 2004 genomen worden.

Verkeerssituatie

Door de situering van het gebouw wordt de achtergevel van de Aegonflat feitelijk aan het zicht onttrokken. De straat (Koningsplein) wordt ter plaatse van de nieuwbouw en de Aegonflat versmald en qua functie teruggebracht tot een laad- en loszone voor winkels en muziekschool. In verband met de sociale veiligheid wordt dit deel van de straat door hekwerken afgesloten. De doorgaande route van de Piusstraat naar de B. Zwijsenstraat komt hiermee te vervallen. Aan de zuidzijde van het Koningsplein wordt een keerlus gemaakt. De parkeerplaatsen onder de Anna Paulownaflat blijven bereikbaar. Aan de noordzijde van de nieuwbouw (tussen het gebouw en Frankenhof) en aan de zuidzijde in het park komen voetgangersverbindingen tussen het Koningsplein en de B. Zwijsenstraat.

Procedure

Omdat het plan voor de nieuwbouw niet past binnen het geldende bestemmingsplan dient er een planologische procedure gevolgd te worden. Om de voorbereidingen hiertoe te starten zal een bouwaanvraag worden ingediend. Te zijner tijd zal het plan in verband met de planologische procedure ter inzage worden gelegd en kunnen omwonenden hun zienswijze kenbaar maken. De voorziene start van de bouw is eind 2004/begin 2005.

Contactpersonen voor de pers:
Amy van Hest, Gebiedsontwikkeling, 542 88 61
Frans Jan Lathouwers, Concerncommunicatie, 542 89 91

---- --