VVD



Nieuws

18 feb 2004 - Vragen aan Bot over nucleaire
ambities van Saoedi-Arabië

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over nucleaire ambities van Saoedi-Arabië

1. Zijn Amerikaanse inlichtingendiensten van mening dat Saoedi-Arabië de ambitie heeft nucleaire wapens te bemachtigen en is deze analyse onlangs verwoord in een rapport van de National Intelligence Council, een groep die wordt voorgezeten door CIA-directeur George Tenet? Deelt de Nederlandse regering deze mening en welke conclusies verbindt men daaraan?

2. Heeft Saoedi-Arabië de ontwikkeling van het Pakistaanse atoomwapen financieel ondersteund? Met welke intenties is dat gebeurd? Wat is uw mening daarover?

3. Is men in de Verenigde Staten van mening dat Saoedi-Arabië, voor het realiseren van zijn nucleaire ambities, samenwerkt met de Volksrepubliek China? Deelt U die mening en welke conclusie verbindt u daaraan?

4. Hebben hoge Amerikaanse ambtenaren op 15 februari j.l. tegenover het persbureau Reuters verklaard dat China in dat verband rakettechnologie zou overdragen aan Saoedi-Arabië? Wat is uw mening daarover?

5. Wat is uw mening over het feit dat Saoedi-Arabië, met zijn grote financiële mogelijkheden en zijn gehechtheid aan een radicale vorm van de Islam, het wahhabisme, ook nog eens nucleaire ambities koestert? Welke maatregelen worden genomen om de nucleaire ambities van Saoedi-Arabië te frustreren?

18 februari 2004