VVD



Nieuws

18 feb 2004 - Twee series Kamervragen Arno Visser
over asielbeleid en criminele illegalen

Schriftelijke vragen van het lid Visser (VVD) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie over het artikel in de Telegraaf van dinsdag 17 februari 2004 over criminele illegalen.

1. Heeft u kennis genomen van het artikel criminele illegalen na aanhouding "weer vrij"(*)?

2. Klopt het dat het aanpakken van criminele illegalen vaak zinloos is? Wat zijn daar de redenen van?

3. Krijgen agenten regelmatig de opdracht het aantal aan te houden vreemdelingen te beperken vanwege het gebrek aan celcapaciteit?

4. Welke zijn de "tegenwerkende landen"? Welke maatregelen en stappen worden genomen tegen landen die weigeren eigen onderdanen op te nemen?

5. Wat is de minister voornemens te doen teneinde te bereiken dat criminele illegalen die worden opgepakt, daadwerkelijk het land worden uitgezet?

(*) De Telegraaf, 17-02-2004

Schriftelijke vragen van het lid Visser (VVD) aan de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie

1) Hebt u kennisgenomen van het bericht "Explosieve stijging wachttijden mvv"? (*)

2) Klopt het dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) niet meer in staat is de aanvragen voor een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) binnen de door haar gestelde norm af te doen? Wat is die norm? Wat zijn de redenen van de achterstanden in de behandeling van deze aanvragen?

3) Wat zijn de gevolgen van de stijging van de wachttijden? Wat zijn de gevolgen voor de wachttijden bij bezwaarschriften tegen een weigering om een machtiging tot voorlopig verblijf te verstrekken?

4) Wat bent u voornemens te doen teneinde te bewerkstelligen dat de achterstanden bij de behandeling van de aanvragen tot machtiging tot voorlopig verblijf worden weggewerkt?

5) Is de stijging van het aantal MVV aanvragen te herleiden tot aanvragen met een bepaald motief (arbeid, gezinsvorming, gezinshereniging)? Is er een opvallende stijging vanuit bepaalde landen?

6) Wanneer kan de Kamer voorstellen verwachten met nieuwe eisen voor gezinsvorming zoals die in het Hoofdlijnenakkoord staan vermeld (leeftijds- en inkomensgrens)? Is het mogelijk dat de stijging van het aantal MVV-aanvragen wordt veroorzaakt doordat mensen vooruitlopen op deze aangekondigde maatregelen?

(*) Binnenlands Bestuur d.d. 13 februari 2004

18 februari 2004