EERSTE KAMER

Eerste Kamer

Eerste Kamer pleit met succes
voor versterking rol vakbonden

Bij de uitvoering van de Wet arbeid vreemdelingen zullen de vakbonden in Nederland meer worden ingeschakeld. Dit heeft staatssecretaris Rutte (sociale zaken, VVD) dinsdag toegezegd na aandrang van de fracties van PvdA, GroenLinks en SP.
Zonder hoofdelijke stemming ging de Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel dat een convenant verplicht stelt bij de werving van werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte. Rutte zal er bij de Centra voor Werk en Inkomen op aandringen om zoveel mogelijk ook de betreffende vakbond te raadplegen. Rutte voelde er niet voor de vakbond bij de opstelling van het convenant een net zo sterke positie te geven als de werkgevers 'omdat alleen de werkgevers het risico dragen'.
PvdA-er Van Driel had tijdens het debat als eerste de onderschikte rol van de vakbeweging bij de werving van werknemers van buiten de Europese Unie aangekaart. Hij vond dat verkeerd omdat juist de vakbonden ervoor kunnen waken dat arbeidsplaatsen voor Nederlandse(of Europese) werklozen worden ingenomen door goedkope arbeidskrachten van buiten de EU.
Anja Meulenbelt (SP) greep het debat aan om te pleiten voor verbetering van de economische mogelijkheden in de armere landen zelf. 'Geen wonder dat Polen hier willen komen werken: het minimumloon in Nederland is viermaal hoger dan in Polen', betoogde Meulenbelt. In antwoord op opmerkingen van Mirjam de Rijk (GroenLinks) zei Rutte dat hij veel heil verwacht van de aanpak van illegale arbeid in Nederland. Hij waarschuwde voor uitzendbureaus die soms deel uitmaken van criminele netwerken. 'Foute lui moeten we hard aanpakken', zei Rutte. Hij wees in het bijzonder naar foute uitzendbureaus die in het Westland opereren.

18 feb 04 15:31