EERSTE KAMER


Interpellatie in Eerste Kamer
over open brief Prins Bernhard

Senator Leo Platvoet (GroenLinks) heeft dinsdag toestemming gekregen van de Eerste Kamer om minister-president Balkenende te ondervragen over de ministeriële verantwoordelijkheid inzake de open brief van Prins Bernhard in de Volkskrant van 7 februari. De interpellatie vindt plaats bij de aanvang van de vergadering van de Kamer op dinsdag 9 maart.
Platvoet vindt het vreemd, dat de minister-president wel verantwoordelijkheid heeft genomen voor het openbaar maken van de brief, maar niet voor de inhoud ervan. 'Ik wil weten waarom Balkenende deze knip heeft aangebracht. Het lijkt mij niet logisch', zei Platvoet desgevraagd.
Meer in het algemeen wil de GroenLinkser tijdens de interpellatie het lidmaatschap van het Koninklijk Huis aansnijden. Het zou denkbaar kunnen zijn dat leden van de koninklijke familie als prinses Juliana en prins Bernhard geen lid blijven van het Koninklijk Huis en dus ook niet meer onder de ministeriële verantwoordelijkheid zouden vallen, aldus Platvoet.
De interpellant is ook nieuwsgierig naar de opvatting van Balkenende over openbaarmaking van het dossier Greet Hofmans. Volgens een vraaggesprek in de Volkskrant zou prins Bernhard niet tegen openbaarmaking op dit moment zijn.

18 feb 04 15:40