Koninklijke bibliotheek

ABC-boeken

In de centrale hal van het KB-gebouw bevindt zich een audiovisuele installatie met wisselende beelden. Het geheel bestaat uit een 'leestafel' met digitale beelden uit allerlei boeken, reeksen beeldschermen met zich herhalende beelden van medewerkers en bezoekers van de KB en het Letterkundig Museum en twee grotere plasmaschermen waarop schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en filosofen te zien en te horen zijn.

De installatie is onlangs van nieuw beeldmateriaal voorzien. Een onderdeel daarvan wordt nu ook via de website getoond, namelijk afbeeldingen uit twee maal 26 ABC-boeken die in de hal op de grote schermen zichtbaar zijn.

De keuze voor ABC-boeken is niet toevallig; in 1995 schonk mevrouw Antina de Ru uit Den Haag haar grote verzameling van ruim 1100 ABC-boeken aan Informatiecentrum Boek & Jeugd. De Collectie de Ru bevat titels uit vele tijden, landen en talen, voor kinderen en volwassenen. De collectie vormt nu een onderdeel van de grote kinderboekencollectie van de KB.
ABC-boeken zijn boeken waarin de letters van het alfabet het ordenende principe vormen voor de rangschikking van teksten en/of afbeeldingen. Er zijn moralistische, politieke, koloniale, artistieke, grappige en ook heel lelijke boeken bij. Ze geven een beeld van andere tijden en soms van opvattingen die op dit moment met enige gêne kunnen worden betiteld als niet politiek correct.

De eerste reeks afbeeldingen is gekozen uit 26 Nederlandse ABC-boeken, chronologisch en alfabetisch geordend; van 1781 (De Akkerman uit het Het vaderlandsch A-B boek van patriot J.H. Swildens) tot 1978 (Zeekoe uit het Surinaams dieren A.B.C.). Ontwikkelingen in illustratie- en druktechnieken en veranderingen in onderwerpskeuze zijn in deze reeks te volgen.

De tweede reeks bestaat uit afbeeldingen uit 26 buitenlandse abc-boeken, alfabetisch geordend en gekozen op diversiteit in stijl, kleurgebruik en onderwerp. LINK

Alle titels van abc-boeken uit de collectie van de KB (en enkele andere instellingen) zijn te vinden in het Centraal Bestand Kinderboeken op het genre ABC-boeken.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland