Socialistische Partij

Klokkenluiders kunnen terecht bij de SP

18-02-2004 * Loyaliteit ten opzichte van je werkgever is een belangrijk principe. Maar wat moet je doen als de organisatie waar je werkt ernstig in de fout gaat? En als je binnen de organisatie zelf echt geen gehoor vindt? Sommige mensen kunnen hun geweten niet verdoven en besluiten de klok te luiden.

Soms treedt een klokkenluider in het openbaar en neemt de eventuele consequenties voor lief. Andere werknemers zijn bang hun baan in de waagschaal te stellen en hangen liever een tas met informatie aan de deur van een journalist. Of zij benaderen de SP.

De SP behandelt informatie van klokkenluiders met de grootst mogelijke discretie. In de loop der jaren heeft de SP zich ingezet voor de zaken van diverse klokkenluiders. Bijvoorbeeld voor het gevecht van Paul van Buitenen, de ambtenaar die blunders, gesjoemel en andere misstanden van de Europese Commissie naar buiten bracht, en uiteindelijk de Europese Commissie op de knieën dwong. Of neem de zaak van Fred Spijkers, die zijn baan kwijt raakte omdat hij niet mee wilde werken aan een doofpot rond de dood van een mijndeskundige. Ook hij luidde de noodklok en na een jarenlang gevecht wist hij zijn gelijk te krijgen, mede dankzij de inzet van de SP in de Tweede Kamer.

Ook anonieme melders weten steeds vaker de SP te vinden. Zo is het gros van de informatie die leidde tot het UWV-schandaal, door een klokkenluider aangeleverd bij de SP, die het vervolgens in de Tweede Kamer onder de aandacht bracht en De Geus kon dwingen tot een onderzoek, waardoor de beerput geopend werd.

Maar er is ook een aantal affaire's geweest, waarbij de SP informatie van klokkenluiders heeft gebruikt om misstanden aan de kaak te stellen, zonder ooit te melden dat er sprake was van een klokkenluider. Want het kan natuurlijk ook zo zijn dat het bekend worden van het bestaan van een klokkenluider, gelijk zijn of haar ontmaskering betekent. Nogmaals: de SP betracht de grootst mogelijke discretie.

Waarschijnlijk hebben de meeste mensen wel eens iets gehoord over gesjoemel of andere misstanden. Maar de SP kan natuurlijk weinig met geruchten, vermoedens en slecht onderbouwde verhalen. Wie echter gevoelige informatie heeft, maar met de handen in het haar zit en het geweten niet langer kan negeren, vindt bij ons altijd een gewillig oor voor concrete informatie.

Mail: janmarijnissen@sp.nl
Fax: 070-318 38 03

Schrijf:
SP Tweede-Kamerfractie,
t.a.v. B.Smit,
Postbus 20018,
2500 EA Den Haag