SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


VDAB - Hervorming - Vlaamse Regering houdt zich niet aan de afspraken

Brussel, 18 februari 2004
T.a.v. de redactie,

De SERV gaf advies over het ontwerpdecreet voor de VDAB en betreurt dat het ontwerp niet strookt met de gemaakte afspraken tussen Vlaamse Regering en Sociale Partners (VESOC). Bij het voorliggend ontwerp formuleert de SERV opmerkingen over de samenwerking met Syntra, de blijvende onduidelijkheden rond de lokale werkwinkels en het gebrek aan garanties voor arbeidsgehandicapten dat zij dezelfde aandacht zullen krijgen in een inclusief werkgelegenheidsbeleid.

Vlaamse Regering negeert VESOC-afspraken over VDAB De SERV ontving een adviesvraag over het ontwerpdecreet voor de VDAB. Dit decreet vormt de VDAB om tot een Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) dat past binnen de hervorming van de Vlaamse administratie (Beter Bestuurlijk Beleid). De voorbije jaren heeft een hervorming van de VDAB al meermaals op de agenda gestaan van het Vlaams Economisch en Sociaal Overlegcomité (VESOC). De Vlaamse Regering, vakbonden en werkgevers kwamen binnen VESOC ook tot een consensus over deze hervorming. Zoals overeengekomen in het protocol van 22 november 1999 engageren sociale partners en regering zich een consensus binnen VESOC uit te voeren.

De SERV betreurt dan ook ten zeerste dat het voorliggend ontwerpdecreet niet strookt met de besluiten van het VESOC over de VDAB-hervorming. Een eerste fase van deze hervorming behelst de verzelfstandiging van de commerciële diensten. Een tweede fase maakt een opdeling voor de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid inclusief basisdienstverlening in lokale werkwinkels en de uitvoering van opleiding en begeleiding. Binnen VESOC (26 juni 2001) kwam er een consensus over de vorm, de taakverdeling en de afstemming binnen beter bestuurlijk beleid. Daarbij heeft de SERV op 22 mei 2003 nog een constructief voorstel voor herziening aan de regering bezorgd.

Opmerkingen bij ontwerpdecreet VDAB
Voorafgaand aan zijn advies schetst de SERV het verloop van de afspraken binnen VESOC. De SERV wordt nu geconfronteerd met voorliggende adviesvraag, en is genoodzaakt uitgaande van dit ontwerp van decreet zijn bemerkingen mee te geven. Zo vraagt de SERV een ruimer samenwerkingsakkoord tussen Syntra en de VDAB over de samenwerking, afstemming en coördinatie over arbeidsgerelateerde onderwerpen. De SERV herhaalt ook zijn opmerkingen bij de decretale onderbouw van de lokale werkwinkels met name de onduidelijkheid rond de opdracht, de rol van de diverse partners en het gebrek aan garanties voor de dienstverlening. Verder steunt de SERV de overheveling van bevoegdheden voor het werkgelegenheidsbeleid voor arbeidsgehandicapten. Hierbij zijn wel meer garanties nodig dat de specifieke benadering niet verdwijnt in een inclusief werkgelegenheidsbeleid.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website : www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be

Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV)
Wetstraat 34-36 / 1040 Brussel
Tel: + 32 2 20 90 111 / fax: + 32 2 21 77 008
serv@serv.be
www.serv.be