Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004/22

Den Haag, 18 februari 2004

Nieuw Douane patrouillevaartuig voor haven van Amsterdam

Mevrouw mr. H. Zalme Lid managementteam Belastingdienst Douane West doopt donderdag 19 februari 2004 om 15.00 uur het nieuwe patrouillevaartuig 'Kokmeeuw'. De doop vindt plaats op de scheepswerf Damen Shipyard te Gorinchem. De 'm.s. Kokmeeuw' wordt ingezet in en rond de haven van Amsterdam. De thuishaven van het vaartuig is Amsterdam.

De Douane is al enige tijd bezig om de vloot te vernieuwen. Volgens de planning is dit tegen het einde van 2004 voltooid. De 'm.s. Kokmeeuw' is het zesde nieuwe vaartuig. Dit vaartuig zal met name dienst doen in de haven van Amsterdam en is gebouwd als zeegaand vaartuig voor het varen tot 15 mijl uit de kust.

De 'm.s. Kokmeeuw' is gebouwd door Damen Shipyards te Gorinchem. De kosten van dit schip bedragen circa 1,8 miljoen euro. Het vaartuig van het type Damen Stan Patrol 2005 heeft een lengte van ruim 19 meter. Er is bij het ontwerp veel aandacht besteed aan de verbetering van de eigenschappen bij het varen op ruw water hetgeen de werkomstandigheden voor de bemanning aan boord verbetert. Het vaartuig is voorzien van een bijboot en diverse geavanceerde controlemiddelen met als doel om gerichte controles en visitaties in de zeehaven van Amsterdam en omgeving zo doelmatig mogelijk uit te kunnen voeren.

De ligging van Nederland aan de Noordzee, een buitengrens van de Europese Unie, vergt een goed inzetbare douanevloot. De gevarieerdheid van de Nederlandse zee- en kustwateren (Waddenzee, Zeeuwse wateren, rivieren en zeehavens) stelt daarnaast specifieke eisen aan de samenstelling van de douanevloot.

Momenteel zijn nog in aanbouw: 2 zeegaande vaartuigen voor de haven van Rotterdam.