Gemeente Breda

Persberichten

18-02-2004

Gemeente trekt 55.000 uit voor steun aan vluchtbed

Het college van burgemeester en wethouders trekt dit jaar 55.000 uit voor steun aan de Stichting Vluchtbed Breda. Deze stichting vangt asielzoekers op die legaal in Nederland verblijven, maar zonder voorzieningen op straat komen te staan. De gemeente Breda verleent sinds november 2002 subsidie aan de Stichting.

Vluchtbed zal voorlopig voor een half jaar subsidie ontvangen van de gemeente. In juni beoordeelt de gemeente of subsidie voor het tweede half jaar noodzakelijk is. Als in de loop van 2004 blijkt dat het rijk met zijn nieuwe beleid ook de opvang van deze groep asielzoekers regelt, zal de gemeente verdere subsidiering stopzetten.

De opvang van asielzoekers is de verantwoordelijkheid van het rijk. De regelgeving van het rijk heeft tot gevolg dat in sommige gevallen mensen zonder voorzieningen op straat worden gezet, terwijl zij toch legaal in Nederland mogen verblijven. Het gaat hier niet om volledig uitgeprocedeerde asielzoekers, maar om asielzoekers waarvoor een beroepsprocedure loopt. Daarom heeft het college in november 2002 besloten Stichting Vluchtbed voor een periode van 14 maanden te steunen. De Stichting heeft een subsidieverzoek ingediend bij de gemeente om de hulpverlening aan deze groep mensen in nood voort te kunnen zetten. Stichting Vluchtbed is gevestigd aan de Slingerweg 4 in Breda.

Breda, 18 februari 2004