Gemeente Waterland


In de gemeentelijke basisadministratie (GBA) zijn persoonsgegevens opgenomen van alle inwoners van de gemeente Waterland. In deze officiële bevolkings-administratie is bijvoorbeeld uw adres te vinden, maar ook gegevens over een eventueel huwelijk of een geregistreerd partnerschap, uw nationaliteit, ouders en kinderen.

Deze informatie wordt doorgegeven aan de overheid en maatschappelijke instellingen (zoals pensioenfondsen),voor de uitvoering van hun taken. Deze instellingen baseren hun beslissingen vaak op deze informatie. Welke informatie wordt verstrekt, wordt bepaald door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze wettelijk voorgeschreven gegevensverstrekking kunt u niet voorkomen.

Geheimhouding
In enkele gevallen is het echter mogelijk om geheimhouding van uw gegevens te vragen. Het gaat dan om informatie die wordt verstrekt aan:

* verplichte derden (zoals curatoren of advocaten t.b.v. het opstellen van dagvaardingen)

* de stichting interkerkelijke ledenadministratie (die de ledenadministratie bijhoudt voor de kerkgenootschappen)
* vrije derden (zoals niet commerciële instellingen, bijvoorbeeld sport- en muziekverenigingen of particulieren)

U kunt de gemeente schriftelijk verzoeken om aan de deze instellingen geen gegevens te verstrekken uit de gemeentelijke basisadministratie. Hiervoor zijn formulieren verkrijgbaar bij het loket van bureau Burgerzaken. Nadat de gemeente uw verzoek heeft verwerkt ontvangt u een bevestiging.

Jaaroverzicht
Wilt u weten aan wie van de bovengenoemde drie instellingen het afgelopen jaar uw gegevens zijn verstrekt, dan kunt u schriftelijk een overzicht opvragen bij de gemeente. U krijgt het overzicht binnen vier weken thuisgestuurd. De kosten hiervoor bedragen 3,65.

Juistheid
Het is van groot belang dat uw gegevens in de basisadministratie juist en actueel zijn. Twijfelt u daaraan, neem dan contact op met bureau Burgerzaken. U moet zich bij de aanvraag van gegevens altijd legitimeren. Het gaat immers om persoonsgegevens die met het oog privacy niet zomaar aan iedereen worden verstrekt. U kunt hiervoor gebruik maken aan een geldig reisdocument of Nederlands rijbewijs. Over uw rechten en plichten in het kader van de basisadministratie is een folder verkrijgbaar. Deze is af te halen aan het loket van bureau Burgerzaken.