Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 18 februari 2004

Leegstand leidt tot kraakpand

Steun voor anti-kraakmotie lpf

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de motie Van As, welke tot doel heeft om het kraken van woningen tegen te gaan. De Lijst Pim Fortuyn vindt het niet acceptabel dat woningen voor langere tijd leegstaan wanneer er tegelijkertijd grote behoefte is aan betaalbare woonruimte. Leegstaande gebouwen geven vaak aanleiding tot het kraken van deze panden. Met name de huurbescherming werpt te veel belemmeringen op om leegstaande gebouwen tijdelijk te verhuren.

Het kraken van woningen is de LPF-fractie al lange tijd een doorn in het oog. Kraken maakt een grove inbreuk op het eigendomsrecht en heeft de samenleving honderden miljoenen euros gekost aan proces- en ontruimingskosten. En dan heb ik het nog niet eens over toegebrachte schade aan gekraakte panden, licht Van As zijn motie toe. Iedereen in ons land, die voor een huurwoning in aanmerking wil komen moet zich laten inschrijven en de beurt afwachten om aan de bak te komen, dan kan het niet zo zijn dat men via kraken woonruimte afdwingt en andere woningzoekenden passeert.

De Lijst Pim Fortuyn wil het kraken tegengaan door de strikte beperkingen voor tijdelijke verhuur van panden op te heffen. Nu gebeurt het nog vaak dat leegstaande panden niet tijdelijk worden verhuurd aan woningzoekenden. Door de huurbescherming is het voor eigenaren vaak moeilijk om het pand na enige tijd te verbouwen of te verkopen als hierin huurders zitten die aanspraak maken op hun rechten. Ongewenste leegstand is dan het gevolg. Door de wet flexibeler te maken hoopt de LPF-fractie het voor huurders aantrekkelijk te maken om leegstaande woningen tijdelijk te verhuren, waardoor kraken niet meer mogelijk is.
Met de aangenomen motie wordt de minister van VROM opgeroepen om de geldende eisen voor tijdelijke verhuur te versoepelen en de huurbescherming voor tijdelijke verhuur sterk te beperken.

Het was niet de eerste keer dat Lijst Pim Fortuyn een anti-kraakmotie indiende in de Tweede Kamer. In november vorig jaar diende Van As ook al een motie van gelijke strekking in, maar deze behaalde geen meerderheid door een vergissing van de CDA-fractie. De CDA-kamerleden stemden toen per ongeluk tegen deze motie, die ze overigens wel mede hadden ondertekend. Van As liet zijn motie echter opnieuw in stemming brengen en kreeg deze keer een ruime Kamermeerderheid achter zich.