Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Bosboom wint 40ste Open Snelschaaktoernooi van de Zaanstreek

Zaterdag 14 februari jongstleden was het weer zover; het toernooi dat de harten sneller doet kloppen van schakend Zaanstreek! Hoewel het evenement op Valentijnsdag werd gespeeld, kwamen gelukkig genoeg schakers opdagen om hun partijtje te schuiven. Niet gehinderd door vals sentiment of opgeklopte commercie waren ze met hun drieënveertigen om 10.15 uur in de ochtend aanwezig.

Helaas niet zoveel als de organisatie gehoopt had, vorig jaar waren het er tenslotte 60, maar het gebrek aan kwantiteit werd door de kwaliteit goedgemaakt. Manuel Bosboom, de grote favoriet was aanwezig. Ook vanuit Brussel waren twee internationale meesters met de auto gekomen, en IM Albert Blees. Verder waren er nog een stuk of zeven schakers van 2000 plus aanwezig. Kortom genoeg tegenstand voor Bosboom om het hem deze keer moeilijk te maken het toernooi te winnen!

Ook de eigen leden van de Pion waren ruim vertegenwoordigd; Stephan Paternotte, Martin Selie, Rutger Schoone, Ed de Saegher, Bas van Baarssen en Geert Cats. Allemaal deden ze hun best om zo hoog mogelijk te eindigen. Een paar is het gelukt om bij de (semi) top te eindigen, maar dat komt later.

Na het praatje van de voorzitter begon het toernooi dan om 10.20 uur. De eerste ronde van de in totaal negen was begonnen. Na de vijfde ronde was het duidelijk dat de op papier sterkste spelers zich aan de top nestelden. R. Polaczek en A. Blees hadden samen 4,5 punt. Kort daarop volgen Bosboom, Narings, Van Tellingen en Van de Bergh met 4 punten. Na de negende ronde is alleen van de Bergh vervangen door Cekro. Het was wel duidelijk dat de topspelers elkaar geen duimbreedte toegaven in de voorrondes. Zo hoog mogelijk eindigen was dan ook belangrijk, want bij gelijk eindigen telt de hogere eindplaatsing op de ranglijst na negen rondes!

Na de voorrondes werden de finalegroepen gevormd. De eerste groep was niet echt verrassend, maar in groep twee hadden de 'Pionners' Ed de Saegher en Stephan Paternotte zich toch weten te plaatsen. Voor Ed was het helemaal kantje boord of hij had groep één gehaald. Hij had 1 weerstandpuntje minder dan de nummer zes van de hoofdgroep! Uiteindelijk haalde Stephan de eretitel van 'beste Pionner' naar binnen: hij werd derde.

In de hoofdgroep werd het heel spannend. De verschillen waren gering, dus ook de factor geluk ging nu meespelen. En Manuel Bosboom bleek het meeste geluk te hebben. In de onderlinge partij tussen de schaakvrienden E. Cekro en R. Polaczek won laatstgenoemde. Hierdoor verloor Cekro de kans om met de titel er vandoor te gaan. Als het remise was geworden, hadden Cekro, Bosboom en Polaczek hetzelfde aantal punten gehaald!
Nu had Manuel genoeg aan zijn vier punten om wederom kampioen te worden van de Zaanstreek. Hulde. Na de prijsuitreiking konden we maar één conclusie trekken; het was weer een geslaagd toernooi, ook dankzij onze sponsor café De Batavia!


---

Deelname Daniël Stellwagen aan GM-toernooi in Pulvermuehle

Een kleine week na zijn 'complete chess' match tegen David Baramidze zal Daniël Stellwagen alweer achter het bord zitten. Daniël zal meespelen in een gesloten grootmeester toernooi in Duitsland (categorie XI), waar hij (zonder hulp van engines) zal proberen zijn 3e en laatste GM-norm in de wacht te slepen. Eenvoudig zal dit echter niet zijn. Organisator, grootmeester (en deelnemer!) Michael Bezold heeft een aantrekkelijk veld bij elkaar weten te brengen in het familiehotel 'Pulvermuehle'.

Naast de jonge Duitse grootmeesters Naiditsch, Gustafsson en Doettling, zijn er de respectabele ('oudere') Duitse grootmeesters Bisschoff en Bezold. Frankrijk wordt vertegenwoordigd door damesgrootmeester Skripchenko. De gevaarlijke 'hakkers' Hector en Conquest zullen ongetwijfeld voor het nodige spektakel zorgen. Ook Daniëls tegenstander in Maastricht, IM Baramidze, speelt mee in de Pulvermuehle, evenals IM Prusikin.
De eerste ronde gaat van start op 19 februari. Het grootmeestertoernooi zal de hoofdmoot vormen van de zogenaamde 'Fraenkische Grossmeistertage' in Pulvermuehle (Duitsland).

De afgelopen 3 jaar nodigde de Duitse schaakbond onder verantwoording van Michael Bezold steeds een Nederlandse jeugdselectie uit voor een trainingsweek in Pulvermuehle. Dit jaar is de formule gewijzigd en vinden er diverse evenementen plaats. Naast het grootmeestertoernooi worden er twee jeugdevenementen georganiseerd. Voor Nederland zullen Joost Michielsen en Robin Swinkels deelnemen aan een dubbelrondige vierkamp. Zij zullen vakkundig worden begeleid door IM Jop Delemarre. De Duitse deelnemers aan de vierkamp zijn Axel Heinz en Marco Baldauf. Zie de website voor meer informatie en portretten van alle spelers.
---