Socialistische Partij

Stap vooruit richting integrale natuur- en milieuwetgeving

18-02-2004 * Een motie van Krista van Velzen (SP) om een einde te maken aan het complexe en bureaucratische woud aan wetten op het gebied van natuur en milieu is door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. De complexiteit van wetgeving heeft geleid tot gebrekkige handhaving en veel frustraties bij burgers. Op basis van de aanvaarde motie wordt een commissie van wetgevingsjuristen ingesteld om een voorstel te ontwikkelen voor een integrale natuur- en milieuwet.

Door de wetgeving te integreren wordt de samenhang van milieu- en natuurproblemen benadrukt. Milieuproblemen die aanvankelijk, toen de milieuwetgeving ontwikkeld werd, als sectoraal beschouwd werden, bleek nu nauw verweven te zijn met vele maatschappelijke activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn verzuring, vermesting en de verspreiding van milieugevaarlijke stoffen. De meeste maatschappelijke activiteiten behorende tot de productie- en consumptieketen dragen bij aan milieuproblemen.

Eén geïntegreerde natuur- en milieuwetgeving weerspiegelt de werkelijkheid van de samenhang van problemen maar draagt ook bij aan effectieve aanpak van de problemen door duidelijke overzichtelijke wetgeving en een verenigde handhavende organisatie.