VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW voorzitter: Mediation biedt bedrijfsmatige oplossing

DEN HAAG, 18 FEBRUARI - Jacques Schraven, voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW, vindt dat bedrijven het oplossen van geschillen bedrijfsmatiger moeten aanpakken. 'Bedrijven realiseren zich onvoldoende hoeveel het instrument mediation ze oplevert, omdat ze geen idee hebben hoeveel tijd en kosten gemoeid zijn met het oplossen van geschillen. Er zijn nagenoeg geen cijfers voorhanden over conflictkosten binnen Nederlandse ondernemingen.' Schraven zei dit tijdens een congres dat VNO-NCW dinsdag, samen met ACB Mediation organiseerde. De voorzitter van VNO-NCW benadrukte dat geschiloplossing een managementtaak is. Een bedrijfsmatige aanpak houdt in dat bedrijven richtlijnen moeten opstellen over hoe met geschillen wordt omgegaan en wie ervoor verantwoordelijk is.

Kees van Lede, oud voorzitter Raad van Bestuur Akzo Nobel, benadrukte in zijn voordracht het belang voor het management om 'in control' te zijn. Dit in het licht van de sterk toegenomen aandacht voor interne aspecten van corporate governance. 'Tussen corporate governance en mediation bestaat een duidelijk verband. Goede corporate governance vereist een duidelijke controle over de bedrijfsactiviteiten. Conflicten die niet goed gemanaged worden kunnen grote gevolgen hebben voor de onderneming. Efficiënt conflict management is één van de bouwstenen van risk management. Mediaton speelt een belangrijke rol als management instrument.'

Omdat een eigen infrastructuur op het gebied van mediation in het belang van het bedrijfsleven is, ondersteunt VNO-NCW de stichting ACB om mediation als 'tool of management' verder vorm te geven.


---


---
N.B.: Op 18 maart organiseert VNO-NCW Midden de voorlichtingsbijeenkomst 'Mediation, de onbekende winstmaker'voor ondernemers in de regio Utrecht.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ACB, Carina Wiegman tel. (070) 349 0490 of wiegman@vno-ncw.nl

18 feb 04 16:48