GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 18 februari 2004 17:12
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Is sepot in strafzaak tegen hoge amtenaar terecht?

(18 februari 2004)

Het NRC van woensdag 18 februari bericht dat een van corruptie in de bouw verdachte hoge ambtenaar niet vervolgd wordt. GroenLinks wil weten of de minister van Justitie van oordeel is dat het OM deze zaak terecht seponeert. Daarover zijn de volgende chriftelijke vragen van de leden Vos en Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van Justitie gesteld:


1. Kent u het bericht dat het openbaar ministerie heeft besloten geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen het hoofd beheer en onderhoud van de provincie Zuid-Holland, Flip G.?


2. Bestond de verdenking (onder meer) uit het aannemen van steekpenningen, zijnde artikel 362, dan wel 363 van het Wetboek van Strafrecht?


3. Deelt u de mening dat het verrichten van tegenprestaties op zichzelf geen onderdeel is van de delictsomschrijving van artikel 262, dan wel 263 van het Wetboek van Stafrecht?


4. Klopt het dat de strafzaak tegen Flip G. voornoemd is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs? Klopt het dat de reden daarvan zou zijn dat niet bewezen is dat de ambtenaar tegenprestaties geleverd had, zoals voornoemd krantenbericht veronderstelt?


5. Zo nee, wat was daarvoor de reden?


6. Acht u het bewijssepot terecht? Zo ja, waarom? Zo nee, overweegt u dan gebruik te maken van uw aanwijzingsbevoegdheid krachtens artikel 127 van de Wet op de Rechterlijke Organisatie?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -